Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vinskolan: Druvan gewurztraminer - 3 tips och hur du matchar med mat

Allt om Mat:s vinskola! Allt om druvan gewurztraminer med vinprovaren Gunilla Hultgren Karell.

Om det är någon druva som är lätt att lära sig att känna igen så är det gewurztraminer. Vinerna gjorda av druvan brukar ha en mycket karaktäristisk smak; tydligt kryddig, lite parfymerad med drag av rosor, honung och gula russin. Ibland drar de åt Nivea och tvål ... Fruktsyran är oftast ganska låg, och vinerna kan vara allt från torra till söta.

Det är framför allt från distriktet Alsace i nordöstra Frankrike som gewurztraminer­viner gjort sig kända som rätt maffiga och fylliga vita viner i torr stil med den tydliga kryddiga och blommiga karaktären och lite eldig eftersmak.

Foto: Xantana

Viner av den här typen brukar vara en vattendelare – antingen älskar man gewurztraminer eller så tycker man att vinerna är vedervärdiga. Det är svårt att förhålla sig neutral.

Druvan är rosafärgad, men eftersom färgpigmentet sitter i druvans skal blir vinerna vita. Dock kan de faktiskt vara lite rosaskimrande ibland.

Det odlas gewurztraminer även på andra håll än i Alsace, särskilt i Tyskland, Italien och Ungern. I nya världen är det främst i Chile, Australien, USA och Nya Zeeland som druvan förekommer. I framför allt Chile och Australien används druvan blandad med riesling, och det brukar bli trevliga viner där rieslingdruvans friskhet väger upp det lite tunga, kryddiga som gewurztraminer ofta ger.

3 viner med druvan gewurztraminer att testa

Prova tre viner av druvan från tre olika länder. Det är spännande att hitta likheter och skillnader. Tänk exempelvis på fruktsyran som hjälper till att balansera den rika smaken

• Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer 2016 (6680) Valle del Bío-Bío, Chile, 80 kr

Ung, blommig och kryddig karaktär. Drag av rosor och litchifrukt. Vinet kommer från den svala regionen Valle del Bío-Bío i södra Chile, där aromatiska druvsorter trivs.

• Gewurztraminer Réserve Hennÿ 2015 (2176) Alsace, Frankrike, 128 kr

Typiska blommiga toner och en lätt druvsötma i ganska fyllig stil. Ett klassiskt alsacevin där det finns både rondör och finess.

• Colterenzio Gewürztraminer 2015 (88400) Alto Adige, Italien, 189 kr

Druvan har faktiskt sitt ursprung just i norra Italien. Här ett vin med tydlig kryddighet och fräschör som gör att det blir en fin balans.

Spara dina favoritviner i vår vin-app

Om du vill spara ner dina favorit­viner och lägga till i inköpslistan rekommenderar vi att du laddar ner vår Vinapp. Där finns alla betyg på ett och samma ställe. Över 1600 viner!

appen kan du söka på land, pris och betyg. Våra vinprovare har testat och betygsatt hela Systembolagets ordinarie sortiment!

Här laddar du ner appen!

Matcha druvan gewurztraminer med mat

Asiatisk laxsallad matchning

Hettan i kryddningen gör att vinets blommiga och lätt söta karaktär upplevs som lite mildare och friskare.

Lökpaj med rökt skinka

Den lite sötsyrliga löken och skinkans rökiga toner blir ett fint komplement till vinets kryddiga och aningen druvsöta karaktär.

UNDVIK

Alltför subtila och eleganta smaker

Naturella skaldjur

Råa grönsaker

Text: Gunilla Hultgren Karell, vinprovare.

Fler artiklar från Vinskolan:

4 bästa vinerna från Grekland

Allt om druvan nebbiolo

Allt om viner från Châteauneuf-du-Pape

Allt om vinerna Moscatel de Setúbal

Allt om Blanc de blancs-champagne