Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Populära tv-kockens knep • Ingen knivslip behövs
2 AV 2
Foto: Shutterstock

Allt du behöver när du ska ut och plocka bär

Att plocka bär är bland det bästa du kan göra. Du får frisk luft och lagom motion och du sparar pengar genom att t ex koka sylt på bären du plockat. Dessutom smakar bären man plockar själv särskilt gott. Allt om Mat gjort en liten guide på några bra-att-ha-prylar att ta med sig ut på bärplockning. Se här!

Den svenska skogen är till bredden fylld av goda bär. Redan i början av juni kan vi njuta av smultron, i juli och augusti av vildhallon, blåbär, björnbär och hjortron och efter det är det hög tid att plocka lingon.

Här får du tips på utrustning som gör bärplockningen enklare och ännu roligare.

Bärplockare

Foto: Smarta saker

Bärplockare finns i olika varianter – testa dig fram och se vilken som passar dig bäst.

Hopfällbar bärplockare och bärbälte, från Smarta Saker.

En mer klassisk bärplockare hittar du här hos Bagaren & kocken.

Läs också: Då är de svenska bären mogna 

Korg eller hink till bärplockning

En vanlig hink eller varför inte en skål från köket fungerar utmärkt att plocka bär i. Fördelen med en hink är att bären inte trilla ut i första taget och att den är enkel att bära. En flätad korg passar också finfint att plocka bär i.

Rensa lingon och andra bär

Foto: Smarta Saker

En bärrensare gör jobbet enklare - barr, löv och mossa som följt med hem från skogen rensas smidigt ut. Ett annat sätt att rensa bär på är att hälla ut dem lite i taget på en kökshandduk som placerats på bordet, sätta en skål i knät och sedan rulla ner bären i skålen. På det sättet stannar de mesta av skogsresterna kvar på kökshandduken.

Bärrensare från Smarta Saker.

Lagom varma kläder och torra fötter

Foto: Arcteryx, Haglöfs, Tretorn

En bär-tur i skogen blir betydligt härligare om du har bra kläder. Satsa på lätta plagg som andas, gärna lager på lager och något vind- och vattenavvisande. På fötterna fungerar sköna kängor eller gummistövlar beroende på väderlek och hur terrängen du plockar i ser ut.

Smidig jacka "Atom LT Hoody" från Arc'teryx. Finns i flera färger, både dam- och herrmodell. Låg gummistövel i modellen "Chelsea" från Tretorn, Outdoorexperten. Superlätt vind- och vattenavvisande jacka "L.I.M Crown Jacket" från Haglöfs. Både dam- och herrmodell. 

Skydda dig mot myggen

En sjal eller buff eller en tunn mössa som går ner över öronen skyddar huvudet mot irriterande myggor och knott. Kanske lite myggmedel av något slag också får följa med ut i skogen.

Ryggsäck

En bra ryggsäck är inte i vägen när du böjer dig ner efter alla goda bär. Här får du också plats med en lättare jacka, myggmedel och fika.

Vätska och varm dryck

Foto: outdoorexperten

Fyll på med vätska när du är ute i skogen. Även om bärplockning inte kan liknas vid ett träningspass behöver kroppen vätska. Och en och annan paus med varm dryck - ta med en termos med kaffe, te, choklad eller kanske nyponsoppa.

Vattenflaska i rostfritt stål från Hydroflask och termos från Klean Kanteen, Outdoorexperten.

Så tar du hand om bären du plockar

Foto: Jordklok

När du väl rensat bären är det hög tid att ta hand om dem. Kanske vill du koka lingonsylt eller baka en blåbärspaj? Det går också bra att frysa in bär som de är för att ta fram och laga eller baka något av dem vid ett senare tillfälle.

Konserveringsglasburk "Mold" från Weck Jars, Jordklok. Finns i flera olika storlekar.

Sugen på ännu mer skogskänsla när du kommer in? Spela ett lärorikt och härligt memory med skogstema, för alla åldrar.

Foto: Ninja Print/Designtorget

Memory "Skogen" från Ninja Print, Designtorget.

Läs också: Guide till bra utrustning när du ska plocka svamp