Airfryer - guide, recept och expertens tips till din varmluftsfritös
Airfryer, eller varmluftsfritös, är en köksapparat som hjälper oss fritera och laga mat utan os. Här får du lära dig hur en airfryer fungerar och Allt om Mat:s matexpert Gunilla von Heland guidar till för- och nackdelarna med en varmluftsfritös.
Att fritera mat har länge förknippats med heta oljor, kletig frityrsmet och en massa matos. Numera går det finfint att fritera mat utan olja och os när man använder en så kallad airfryer eller varmluftsfritös, som vi säger på svenska. Här är en guide till köksapparaten som hjälper dig fritera osfritt.
Så fungerar en airfryer/varmluftsfritös
Istället för att fritera maten i olja används varmluft. Het luft skjuts ut i fritösen och cirkulerar runt det som ska friteras och på så sätt blir maten tillagad och får en frasig yta. Luften i en varmluftsfritös är betydligt hetare än i en varmluftsugn och utrymmet är mindre än i en vanlig ugn - dessa två faktorer skapar friteringseffekten.
Så enkelt är det att laga mat i en airfryer
Varmluftsfritösen är alltså en oljefri fritös där du tillagar allt från pommes frites till lax, kyckling, grönsaker och till och med kladdkaka. Fritösen kan du ställa in på olika temperaturer beroende på vad du tillagar men tänk på att hålla koll på maten så den inte bränns.



Det här kan du laga i en airfriyer
Det mesta som tillagas i en vanlig ugn eller fritös kan du laga i en varmluftsfritös - från pommes frites och färsk fisk till att baka bröd - det som hindrar är storleken på råvaran. En airfryer behöver ingen olja för att fritera maten, däremot kan en god olja tillföra god smak på råvaran. Några droppar i fritösen eller på maten gör smakskillnad.
Gunilla von Heland, receptmakare och matexpert på Allt om Mat, om att varmluftsfritera:
Vad ska man tänka på när man varmluftsfriterar?
– Det som ska friteras ska läggas i ett lager. Pommes eller klyftpotatis som ligger omlott i korgen skakas då och då under luftfriteringen. Använd gärna de galler, som ibland finns som tillbehör, så kan man fritera mycket mer samtidigt, i två lager, säger Gunilla von heland och fortsätter:
– Undvik att dränka det som ska friteras i olja eller söta marinader - då kommer det droppa ner och osa. Torka av överflödig olja eller marinad innan det luftfriteras.
Den största skillnaden jämfört med att fritera på vanligt sätt är enligt Gunilla von Heland att man slipper hålla på med het olja, det är ett enkelt sätt att laga mat och maten blir också mindre fet men fortfarande frasig.
Vad ska man absolut inte luftfritera?
– Ägg, pasta, ris eller andra gryn, hel stek. Och livsmedel doppade i frityrsmet (obs! ej frysta)
När är det bättre att fritera på vanligt sätt?
– När man vill fritera med egen frityrsmet som man doppat livsmedel i. Ost är också bättre att fritera traditionellt annars riskerar den att smälta, bränna fast och osa.
Fördelar och nackdelar med en airfryer
– Det är enkelt och genererar lite disk, dessutom går det fort. Det är nyttigare med mindre fett och man får ändå härligt krispig konsistens. Och maten blir saftig inuti. Grönkålschipsen blir perfekta på några minuter och det går även fint att torka frukt i skivor eller svamp på låg värme.
På minussidan är airfryern en skrymmande maskin att ha på köksbänken och den låter en hel del vid användning.
Hur mycket kostar en airfryer?
Airfryer eller varmluftsfritös finns liksom andra vitvaror i olika prisklasser från cirka 1400 kronor (2022)
Recept till airfryer
Laga Gunilla von Helands recept - skapade direkt för att tillagas i en airfryer.
Frasiga potatisklyftor med parmesan
Marinerade kycklingben
Kladdkaka med mandelmjöl
Läs också: Så lagar du mat i sous vide - guide och temperaturer