Afternoon tea - recept till klassiskt fika med te
Lys upp dagen och skäm bort dig med något extra lyxigt! Bjud några du tycker om på härlig afternoon tea. Receptmakaren Lena Söderström guidar till en härlig te-stund med historia och goda bakverk.
Klassiskt afternoon tea steg för steg
Precis som man äter smörgåsbord, avnjuts afternoon te i tre "turer". Nästa tur påbörjas när man är klar med den föregående.
Turerna är:
1) Sandwichar och salta bakverk.
2) Scones med grädde och sylt eller marmelad.
3) Små bakelser, muffins, chokladbakverk.
Här är de viktigaste reglerna som man kan följa om man vill vara strikt:
Salta och söta saker bör inte ligga på tallriken samtidigt.
Det som läggs på tallriken bör ätas upp.
Man lägger aldrig tillbaka det man tagit på serveringsfatet.
Sandwichar och scones plockas med serveringsbestick, men sedan äter man med fingrarna.
Olika skedar används till marmelad och grädde.



Historien bakom dagens afternoon tea
Engelska köket må ha dåligt rykte – men afternoon tea är mycket uppskattat! Tack vare hertiginnan Anna av Bedford infördes denna trevliga tradition redan på 1840-talet. På den tiden startade dagen med en maffig frukost medan middagen fick vänta till åttatiden på kvällen. Att svälta mellan frukosten och middagen var för mycket begärt av en kvinna, tyckte Anna. För att lindra hungern bad hon sin butler att vid femtiden på eftermiddagen bära in en bricka med te, smör och bröd till sin budoar (sitt lilla rum där hon drog sig undan).
När afternoon tea haft premiär hos hertiginnan spreds nyheten i adelskretsar; kunde hon så kunde väl andra? Och efter en tid blev afternoon tea ett populärt tidsfördriv hos överklasskvinnor och även bland vanligt folk. Med tiden utökades det från början enkla mellanmålet med ett rikt utbud av bakverk och kakor.
Recept till afternoon tea
Artikel från Mitt kök