Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Westend61 / Getty Images/ & Gabriel Liljevall

Adam Thulins bästa tips för ett gott och billigt januari

Bästa maten för plånboken.

Godaste snabbmaten.

Och dadlar i kakan.

Adam Thulin, vinnare av Sverige Mästerkock 2022, bjuder på goda recept till liten budget.

Januari är en månad då kassan känns lite skral efter alla trevligheter under jul- och nyårshelgerna. Så vad passar då bättre än lättlagad och lite festlig mat som inte kostar så mycket. Adam Thulin, den yngste att vinna Sveriges Mästerkock någonsin vet hur man fixar comfort-food till liten peng. Här är 6 av proffskockens enkla kökstips! 

Gryta som värmer

När det är kallt ute, laga en gryta! Fräs viltskav i olja och smör med en vitlöksklyfta. Tillsätt grädde, buljong, hacka ner rotfrukter t ex morot och rotselleri. Ha i kryddor som nejlika, lagerblad, en aning riven kardemumma, lite kanel och muskot. Låt grytan puttra under lock på låg värme i cirka 15 minuter.

Spartips - laga mat av rotsaker

Är plånboken tunn i januari? Köp rotsaker! Rotselleri är gott och billigt. Skala, skär i skivor, ringla över olja och salta. In i ugnen i 200° och tillaga tills den är helt mjuk. Bryn smör. Hacka rostade hasselnötter och rör ner i smöret med pressad citron. Rotsaker är söta i sig själva, så det är viktigt med syra som vinäger eller citron. Ringla smöret över rotsellerin och toppa med riven parmesan.

Våga testa nya råvaror

Testa något nytt – rosta jordärtskockor. Skrubba och halvera dem, de behöver inte skalas. Rosta i ugnen i 15–20 minuter i 200°. Smula över fetaost. Skär päron i tunna skivor med mandolin eller med potatisskalare och lägg på toppen.

Adam Thulin

21-årige Adam Thulin tog hem titeln ”Sveriges Mästerkock 2022” (den svenska versionen av tv-programmet ”Masterchef”) och blev den yngsta vinnaren i programmets historia.

Han jobbar nu hos jurymedlemmen och stjärnkocken Markus Aujalay på restaurang Tegelbacken i Stockholm och har även givit ut boken ”Ett bord: flera smaker”.

Baka egen focaccia

Foto: Westend61 / Getty Images/

Gör en fluffig focaccia: Blanda ihop 3 dl ljummet vatten, 25 gram jäst, 3/4 dl olivolja, 1 msk strösocker, 2 tsk salt, 1 msk fänkålsfrön, 2 tsk torkad dragon och 1 tsk torkad rosmarin. Tillsätt 7 ½ dl vetemjöl, lite i taget. Knåda på mjölad bänk cirka i 10 minuter. Olja en bunke och lägg ner degen. Låt jäsa i cirka 1 timme. Olja en plåt och låt degen jäsa på den i 30 minuter. Grädda i 15–20 minuter, i 225°.

Dadlar i kakan

Baka med dadlar! Mixa 200 g urkärnade dadlar, 100 g smör, 2 ½ dl vetemjöl, ½ dl mörkt muscovadosocker, ½ dl ljust muscovadosocker, 2 tsk bakpulver, ½ tsk mald ingefära, ½ tsk mald kardemumma, ½ tsk mald kanel och 1 krm salt. Tillsätt 1 dl mjölk. Bred ut smeten 1 ½ cm tjock på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i cirka 20 minuter, i 200°. Servera med lättvispad grädde.

Recept på bästa snabbmaten

Foto: Shutterstock

Bästa snabbmaten: Fräs 2 vitlöksklyftor i olja med chiliflakes. Tillsätt 2 burkar krossade tomater och 1/2 kruka basilika. Låt koka i 15 minuter. Koka pasta i välsaltat vatten 2 min kortare än vad som står på förpackningen. Blanda ner pastan i tomatsåsen och tillsätt en krossad vitlöksklyfta. Rör om och blanda i parmesan och olivolja. Smaka av med salt och strösocker. Servera med riven burrata.

Läs också:

Vad äter en mästerkock helst till middag? Läs om Adam Thulins favoriträtt här!

Nobelkonditors baktips som gör dig till ett proffs