Adam Thulin: ”Jag analyserar allt jag äter”
Han blev ”Sveriges Mästerkock” med hela svenska folket. I dag jobbar Adam Thulin som kock och drömmer om en karriär utomlands. Passionen för smakkombinationer och en ständig vilja att utvecklas är fortsatt hans vassaste verktyg. Till Allt om Mat har han gjort en helgmeny som speglar hans personlighet och matfilosofi.
Spana in intervjun och mästerkockens goda recept här!
Våren 2022 klev Adam Thulin in i TV4-studion och lagade en fylld pasta med torsk och karl-johanssvamp som nästan fick ”Mästerkock”-juryn att tappa andan. När vi nu, ungefär ett år senare, träffar den unga talangen från Katrineholm och han trollar fram rätt efter rätt med van hand är det inte svårt att förstå varför han kammade hem vinsten. Hans mat är stilren och till synes enkel – men smakerna är höga, och detaljerna sitter som en smäck.
”Jag analyserar allt jag äter”
När Adam arbetar är han noggrann och planerande. Varje ingrediens är vald med omsorg, och hur rätterna ska se ut på tallriken har han sedan länge tänkt ut. Han förklarar att när han komponerar sina rätter spenderar han mycket tid på att fundera ut vilka smaker och konsistenser som funkar ihop. Han analyserar varje tugga när han smakar av, och funderar ständigt på hur allt kan bli bättre.
– När jag kokar gröt på morgonen och den blir lite godare än gårdagens, funderar jag på vad som gjorde att den blev bättre i dag. Det kanske låter extremt, men jag analyserar allt jag äter, säger Adam Thulin.
När Adam arbetar är han noggrann och planerande. Varje ingrediens är vald med omsorg, och hur rätterna ska se ut på tallriken har han sedan länge tänkt ut. Han förklarar att när han komponerar sina rätter spenderar han mycket tid på att fundera ut vilka smaker och konsistenser som funkar ihop. Han analyserar varje tugga när han smakar av, och funderar ständigt på hur allt kan bli bättre.
– När jag kokar gröt på morgonen och den blir lite godare än gårdagens, funderar jag på vad som gjorde att den blev bättre i dag. Det kanske låter extremt, men jag analyserar allt jag äter, säger Adam Thulin.
Och just att analysera sin omgivning är ett drag han har haft med sig sedan barndomen.
– När jag var liten och skulle börja spela fotboll ville jag först gå och titta på ett par träningar för att se hur det fungerar, hur upplägget såg ut. Jag analyserar allt och vill veta vad som händer. Ibland kan tänkandet ta över, men oftast tror jag det är en styrka, säger han.
Jobbar i dag som kock på känd krog
fyllda av matevent, gästspel på restauranger, inspelningar av tv-program och kokboksfotograferingar. Dessutom jobbar han extra i köket på restaurang Tegelbacken i Stockholm, som drivs av stjärnkocken och tidigare ”Sveriges Mästerkock”-profilen Markus Aujalay. Men om vi backar bandet bara ett år, såg Adam Thulins vardag helt annorlunda ut.
– Då bodde jag i Katrineholm och jobbade extra på kafé. Jag förstod att många skulle säga grattis efter att jag vann ”Sveriges Mästerkock”, men jag hade ingen aning om hur stort det skulle bli, eller vilka möjligheter det skulle ge mig. Jag var inte alls beredd på det, säger han.
Adam Thulin:
Ålder: 22 år
Gör: Kock, tv-profil och kokboksförfattare
Aktuell: Vann 2022-års upplaga av ”Sveriges Mästerkock” i TV4. Släpper sin andra kokbok under hösten.
”I en period blev det för mycket”
När Adam Thulin sökte till programmet hade han ett mål i sikte – att i framtiden få jobba med mat. Och trots att han i dag lever sin dröm, har året efter vinsten varit upp och ner. Det fanns stunder då han tappade greppet.
– I en period blev det för mycket. Jag var inte van med att det var så mycket fokus på mig själv, och jag tog på mig för mycket jobb. Det blev jobbigt, det skrevs mycket om mig och jag blev bedömd av en stor mängd människor, säger Adam.
I dag har han kommit in i sin nya tillvaro, och han känner sig mer bekväm med att vara en igenkänd profil – trots att han aldrig haft ambitionen att bli en ”kändis”.
– Matlagningen är min passion, och offentligheten bidrar till att jag får göra väldigt mycket kul jobb. Jag gillar till exempel att göra mat-tv, jag får många roliga uppdrag som jag är tacksam för, säger Adam Thulin.
Drömmer om Frankrike – och ”Årets kock”
Och trots att Adam gjort betydligt mer i sin karriär än många andra 22-åringar, finns många drömmar kvar. Härnäst vill han testa sina vingar inom krogvärlden i Köpenhamn – sedan lockar Frankrikes matscen. Ett annat mål är att en dag ställa upp i proffstävlingen ”Årets kock”.
– Jag vill känna att jag utvecklas. Ibland kanske det skulle vara skönt att inte hela tiden behöva sträva framåt, men jag tror att det skulle bli tråkigt, säger Adam Thulin, som medger att han är lite av en tävlingsmänniska.
– Jag gillar att tävla, när det blir lite stressigt. I ena sekunden kan man känna så mycket glädje, och i nästa känner man att det inte alls går vägen. Jag har tävlat i olika sporter i hela mitt liv och känner mig väldigt bekväm i sådana sammanhang, säger Adam Thulin.
Adam Thulins enkla och lyxiga recept:
Adam Thulins bästa uppläggnings-tips:
1. Ha en plan
– Innan du börjar, fundera över vilka ingredienser du tänkt använda i rätterna och skapa en bild i huvudet. Det är lättare att lägga upp snyggt när man har en plan.
2. Jobba med olika färger och former
– Jag brukar jobba med tre olika färger. Det behöver inte vara jättestora kontraster, men att det finns några olika färger på tallriken. Komponenterna får även gärna ha lite olika former.
3. Tänk udda tal
– Jag brukar försöka att inte lägga fyra grejer på tallriken, det blir alltid snyggare med udda tal.