Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Adam Thulin är vinnare av Sveriges Mästerkock 2022

Efter en känslofylld final står det nu klart att det är 21-åriga Adam Thulin som blir Sveriges Mästerkock 2022. Trots att hans självförtroende inte alltid varit bra, och att han till och med var nära på att hoppa av programmet, har han sedan sin första audition hyllats av juryn. Nu hoppas Adam att framtiden innebär mycket matlagning – och den stora drömmen är att jobba i restaurangkök.

– Jag har utvecklats under programmet, nu har jag en tro på mig själv och känner att jag är duktig och faktiskt kan saker, säger Adam Thulin.

När 21-åriga Adam Thulin sökte till TV4-tävlingen ”Sveriges Mästerkock” arbetade han på ett kafé i Katrineholm. Efter en tuff final står det klart att han är vinnare av 2022-års upplaga av det populära programmet, medan hans motståndare Jimmy Guo kniper andraplatsen. Det blir därmed Adam Thulin som kammar hem vinstsumman på 250 000 kronor samt ett eftertraktat kokbokskontrakt. 

”Tänkte ringa och blåsa av”

Men att Adam Thulin skulle sluta som vinnare var inget han själv räknat med. Till en början var han osäker på hur långt hans passion för matlagningen skulle räcka, och när dagen för första audition närmade sig var han nära på att ställa in. 

 – Jag tänkte ringa och blåsa av kvällen före audition, men nu är jag väldigt tacksam att jag inte gjorde det, säger han och fortsätter:

– Det känns drömlikt att ha vunnit, det är något man bara ser på tv och jag har fortfarande svårt att ta in det. Jag är väldigt tacksam för hela produktionen, alla underbara människor jag träffat, säger Adam Thulin.

Adam Thulin

Ålder: 21 år

Bor: Katrineholm

Gör: Tv-profil och sociala medier-profil inom mat

Aktuell: Vinnare av Sveriges Mästerkock 2022

”Var väldigt nytt med alla kameror”

Under säsongen har tittarna fått följa Adams utveckling och resa. När han i sin första audition bjöd juryn på en fylld pasta hade han lite svårt att tro på sig själv, och var rädd för att bli sågad. 

– Som person är jag nog lite tillbakadragen, men jag har utvecklats under programmet. Nu har jag en tro på mig själv och känner att är duktig och faktiskt kan saker, både i matlagningen och personlighetsmässigt, säger Adam, som också menar att han i början av säsongen kanske framstod som mer blyg än vad han egentligen är:

– I början var det väldigt mycket nytt med alla kameror, jag var inte van vid det, och då blev jag lite tillbakadragen. Men mot slutet brydde jag mig inte om dem alls, säger han. 

Vill jobba i kök – och med sociala medier

Framåt drömmer Adam om att ta matlagningsintresset vidare, och allra helst vill han jobba i restaurangkök. Han har redan hunnit få en del förfrågningar, men har än så länge inga spikade planer.

– Drömmen är att stå i restaurang, det är i köket min passion finns. Jag vill sätta mig i en position där jag får laga mat jag kan stå för varje dag. Sedan är planen att jobba med mina sociala medier lite på sidan om, säger han. 

Restaurangbranschen har ett rykte om sig att vara tuff – det är känt som en slitig bransch där det kan råda hård jargong. Men Adam tror inte att klimatet kommer vara ett problem, utan ser fram emot att testa sina vingar i köket. 

– Kulturen kan ju vara lite hård, men jag tror och hoppas det blivit bättre i köken än vad det var på kanske 90-talet. Det gäller nog att inte ta det personligt, fokus för mig kommer alltid vara att få fram det bästa på tallriken, säger han.

Hemligheten bakom Adam Thulins framgångssaga

Jerka Johanssons superknep: Så gör du den perfekta mackan

Stor trendspaning – här är hetaste mattrenderna 2022