Absint – legendarisk spirituosa om det "farliga gröna giftet"
Malörtslikören absint, som älskades av August Strindberg, Oscar Wilde och Ernest Hemingway, gör nu comeback bland trendsättare och nattsuddare.
Det fina med myter är att de bara nästan måste vara sanna, som detta med att det bara var kreativa och intellektuella i 1800-talets Paris som drack absint.
– Faktum är att absint, som var billig och tillgänglig, dracks i alla grupper i slutet av 1800-talet i Frankrike. Dess ryktbarhet kommer från bohemerna som levde ett speciellt, depraverat liv. Där föddes säkert en del av myterna kring absint, säger Eva Lenneman, intendent på Spritmuseum i Stockholm, som våren 2013 visade utställningen ”Lakrits” om anissprit.
Absint i Sverige
– I Sverige var absint inte någon stor dryck; här drack folk punsch eller brännvin. Men Strindberg skrev exempelvis dikter om absint. Det var framför allt konstnärer och intellektuella som drack absint i Sverige, människor som tillbringat tid i Paris och associerade sig med livsstilen, säger Eva Lenneman.
Kanske är det detta med livsstil som nu åter gjort absint intressant. När trendiga nattklubben Yaki-Da i Göteborg för drygt ett år sedan öppnade sin Absintbar, med minst fem olika sorters absint, var personalen klädda i höga hattar som på Strindbergs tid.
Farligt - varför förbjöds absint?
I början av 1900-talet skedde flera mord där förövaren sades ha druckit absint. Dessutom var nykterhetsrörelsen på stark frammarsch i hela Europa. När första världskriget bröt ut genomdrev den franska regeringen ett förbud för drycken, som påstods göra folk galna.
Så serveras absint
Absint kan serveras på klassiskt sätt, med iskallt vatten som droppas genom en sockerbit för att absinten ska bli både svalare och sötare. På Yaki-Da använder man gärna en gammaldags absintfontän, en procedur som tar cirka 5–10 minuter.
– Lustigt nog är detta det mest praktiska sättet att få absinten jämnt utspädd och lagom kall. Det är lite surrealistiskt när det väl kommer igång, lite som ”kemilabb möter kök”, fast i nattklubbsmiljö, säger bartendern Simon Stangertz Printzén.
Giftet i absint - gav det hallucinationer?
Malört innehåller giftet tujon, som kan ge synhallucinationer. Men forskning visar att mängderna tujon i malört inte är tillräckligt höga för att ge de påstådda biverkningarna. Dock kunde en del absint i slutet av 1800-talet innehålla farliga ämnen när mindre nogräknade producenter ersatte de färska örterna med giftiga färgämnen.
Absint på Systembolaget
På Systembolaget finns många olika sorters absint, varav en sort "Valkyria", som görs av Sankta Annas Bränneri i Lindesberg.
– Vi ville göra en modern absint, säger Göran Bäuerle på Sankta Annas Bränneri, så vi höjde anishalten något för att få den sötare. Då behöver man inte tillsätta socker när den ska drickas.
Valkyria absint innehåller malört, anis och fänkål. Det är de tre
örterna som ska vara med för att man ska få kalla drycken absint, men absinter har fler kryddor än så. Drycken får sin färg av bladen från färska örter; till Valkyria används till exempel citronmeliss.
– Vi trodde att det skulle vara män 25–45 år som skulle vara intresserade av absint, men faktum är att alla åldrar och kön tycker om den. Många förvånas över djupet i smaken, säger Göran Bäuerle.