Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

9 sätt att ha gurkmeja i maten

Gurkmeja! Har du också fastnat för denna underbara lilla rot? Här hittar du recept och inspiration på hur du kan använda den i din matlagning. 

1. Gurkmeja i smoothien!  

Gurkmeja är perfekt i morgonsmoothien! Här är ett recept späckat med nyttigheter.

2. Majssoppa

Ett recept på en solgul, enkel majssoppa har vi fått av Ann Broberg. Smak och färg förstärks med gurkmeja, och den lite söta majsen friskas upp med lite citron. Se recept här.

3. Turmeric latte (Golden milk)

Foto: Charlie Drevstam

Veganlatte med gurkmeja, en klassisk ayurvedisk dryck som sägs bota inflammationer. Se recept här. 

4. Gul spagetti

Spaghettin blir vackert gul av gurkmeja. Här är ett gott recept. 

5. Hälsoshot

Pressa en gurkmejarot, ett päron och en citron i juicepress eller råsaftcentrifug och drick direkt.

6. Gult knäckebröd till påsk

Saffran ger smak och gurkmejan förstärker den påskgula färgen. Se recept här. 

7. Indisk fisksoppa

Foto: Ulrika Pousette

Gurkmejan passar perfekt i en curry eller soppa! Se recept här. 

8. Gurkmeja i köttfärssåsen

Kryddor är ett bra sätt att variera vardagsmaten. En vanlig köttfärssås kan man ju äta varje vecka om man bara kryddar den olika, exempelvis utan tomatpuré men med gurkmeja, curry och äpple. Eller med massor av tomatpuré, mango chutney och sambal oelek.

9. I en marinad till kycklingen

Marinaden ger god smak och fin färg åt kycklingen. Se recept här. 

Fakta: Gurkmeja

Gurkmejan är en liten rot, ganska lik ingefäran, som har använts inom den indiska läkekonsten i tusentals år.

Gurkmeja innehåller kurkumin, som är en stark antioxidant.

Kurkumin har visat sig vara bra vid ledbesvär, och kan även motverka inflammation.

Kurkumin är även bra för immunförsvaret.