Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Foto: Adobe Stock

9 saker du inte kan diska i diskmaskinen

Diskmaskinen tar på ett smidigt sätt hand om din disk. Men det finns vissa saker som inte hör hemma i diskmaskinen och som mår bättre av att diskas för hand. Här är 9 saker som aldrig bör diskas i maskin.

1. Köksknivar och köksredskap i trä

Köksknivar är mer ömtåliga än du tror. Trycket från diskmaskinens vattenstrålar gör att kniven kan slå emot övrig disk och skadas samt bli slö. Dessutom kan värmen från torkningsprocessen göra handtaget skevt. Diska dina knivar för hand så håller de mycket längre!

2. Konserver samt plast- och glasflaskor

Konservburkar och flaskor med etiketter bör inte läggas i diskmaskinen. Etiketterna och limmet som håller fast dem kan lösas upp och kleta igen diskmaskinens pump och spolarmar. Upplever du att din diskmaskin inte fungerar lika bra som den gjorde tidigare kan detta vara orsaken. Och allt som kan ha lim på sig bör du låta bli att köra i diskmaskinen. Ta därför bort etiketter från all din disk innan du diskar den.

3. Gjutjärn

Du ska aldrig maskindiska grytor eller stekpannor i gjutjärn. Det förstör fettlagret som byggts upp genom användning och du måste börja om från början med att bygga ett nytt lager. Samma sak gäller om du handdiskar gjutjärn med diskmedel. Använd i stället varmt vatten och en diskborste. Om något har bränt fast i stekpannan eller grytan – häll i lite vatten och låt det koka en stund på spisen. Sedan är det bara att torka ur den!

4. Teflonpannor

Teflonpannor kan förlora sitt ytskick genom att diskas i diskmaskinen. Kolla därför med tillverkaren innan du maskindiskar din teflonpanna. Om du väljer att diska den för hand går det bra att använda diskmedel – något som inte fungerar med gjutjärnspannor.

5. Plast- och alumiumformar

Hårdplast kan diskas i diskmaskinen, men kolla med tillverkaren för säkerhets skull innan du gör det. Plast som är tillverkad för att användas en gång, exempelvis små yoghurtförpackningar, ska inte diskas i diskmaskinen.

Engångsformer i aluminium kan skapa svarta märken på den övriga disken och bör därför hållas borta från diskmaskinen.

6. Kristall och guld- och silverfärgade bestick

Kristall är känsligt för värme och kan lätt gå sönder om du diskar det i diskmaskinen. Kristallen kan också tappa sin glans.Både guld- och silverfärgade bestick kan blekna om du diskar dem i diskmaskinen. Därför är det handdisk som gäller!

7. Skärbrädor i trä

Skärbrädor i trä mår bäst av att diskas för hand. Om den diskas i maskin torkar träet ur och skärbrädan kan spricka och böjas och ytan kan förstöras. Diska därför med hett vatten, borste och diskmedel. Skrubba ordentligt. När den börjar få skåror kan du slipa den så blir det som ny!

8. Termosmuggar

Efter du använt termosmuggen några gånger börjar den lukta av gammalt kaffe och något odefinierbart men unket. Den behöver helt enkelt rengöras, men diskmaskinen är inte rätt väg att gå. Maskindisk kan förstöra muggens isoleringsförmåga och därmed sabba hela syftet med en termosmugg.

9. Vitlökspress

Oumbärlig när du ska använda vitlök i matlagningen, men vitlökspressen innebär att det hamnar bitar kvar i pressen. Kanske orkar du inte rengöra den för hand och slänger in den i diskmaskinen. Problemet är bara att den också har svårt att få bort alla vitlöksbitar och pressen blir inte helt ren. Kör därför med handdisk, även om det är lite pilligt.

Läs också: 5 saker att tänka på innan du köper och installerar en diskmaskin 

 

Källa: Huffingtonpost.com, thekitchn.com

Text: Johan Blomquist

Artikel från Mitt kök