Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Väldigt mycket 80-tal, men också väldigt gott.Väldigt mycket 80-tal, men också väldigt gott.Väldigt mycket 80-tal, men också väldigt gott.
Väldigt mycket 80-tal, men också väldigt gott.

80-talsmaten vi minns - 25 populära recept från 80-talets Allt om Mat

80-talets glada dagar bjöd på en himla massa fantastisk mat. Vissa rätter lagas fortfarande flitigt runt om i landet medan andra är mer bortglömda, men alldeles för bra för att försvinna bort helt från våra menyer. Här är maten vi saknar, älskar och minns med glädje (vem vill inte gå på ostfest till exempel?)

Här kommer ett urval av några matfavoriter från 80-talet som verkar försvunnit från de svenska matborden – men som vi fullkomligt älskar!

1. Guacamole toppat med räkor serverat i avokadoskalet

En förrätt som aldrig kan bli fel.

Källa: Allt om Mat, nr 9, 1979Källa: Allt om Mat, nr 9, 1979Källa: Allt om Mat, nr 9, 1979
Källa: Allt om Mat, nr 9, 1979

2. Krustader, fyllda med just din favorit

Så lätt och gott!

Källa: Glad i mat, nr 5, 1988Källa: Glad i mat, nr 5, 1988Källa: Glad i mat, nr 5, 1988
Källa: Glad i mat, nr 5, 1988

3. Skaldjursförrätter serverade i snäckskal.

Super-80, men härligt havsinspirerat och charmigt.

Källa: Allt om Mat, nr 11, 1983Källa: Allt om Mat, nr 11, 1983Källa: Allt om Mat, nr 11, 1983
Källa: Allt om Mat, nr 11, 1983

4. Grönsaksdipp

Vem behöver chips när man har det här?

Källa: ThinkstockKälla: ThinkstockKälla: Thinkstock
Källa: Thinkstock Foto: baibaz

5. Varma mackor

Efter skolan, till soppmiddagen eller bara som den är. Kan aldrig bli fel, det är ju mackor i ugn!

Källa: Allt om Mat, nr 9, 1981Källa: Allt om Mat, nr 9, 1981Källa: Allt om Mat, nr 9, 1981
Källa: Allt om Mat, nr 9, 1981

6. Ostfondue

Doppa något gott i något annat gott. Kan bara bli succé.

Källa: Allt om Mat, nr 3, 1987Källa: Allt om Mat, nr 3, 1987Källa: Allt om Mat, nr 3, 1987
Källa: Allt om Mat, nr 3, 1987

8. Kalvfilé Oscar

Serveras alldeles för sällan nuförtiden.

Källa: Allt om Mat, nr 14, 1982Källa: Allt om Mat, nr 14, 1982Källa: Allt om Mat, nr 14, 1982
Källa: Allt om Mat, nr 14, 1982

9. Hawaii-kassler!

Klassikern i ugn med ananas är hur gott som helst.

Källa: Allt om Mat, nr 13, 1983Källa: Allt om Mat, nr 13, 1983Källa: Allt om Mat, nr 13, 1983
Källa: Allt om Mat, nr 13, 1983

10. Fläskfilé indiana - currygrytor med banan och ananas

Väldigt mycket 80-tal, men också väldigt gott.

Källa: Allt om Mat, nr 5, 1985Källa: Allt om Mat, nr 5, 1985Källa: Allt om Mat, nr 5, 1985
Källa: Allt om Mat, nr 5, 1985

11. Eller kreolskt!

Varför gör vi inte det här lika ofta längre?

Källa: Glad i Mat, nr 5, 1986Källa: Glad i Mat, nr 5, 1986Källa: Glad i Mat, nr 5, 1986
Källa: Glad i Mat, nr 5, 1986

12. Varför krångla till det med 3-rätters och flashiga menyer när man helt enkelt kan ha en ostfest?

Bjud på alla dina bästa ostar med tillbehör - garanterad succé!

Källa: Allt om Mat, nr 1, 1989Källa: Allt om Mat, nr 1, 1989Källa: Allt om Mat, nr 1, 1989
Källa: Allt om Mat, nr 1, 1989

13. Paj eller quiche

Fyll med vad du vill, men 80-talsklassikern ost- och skinkpaj är aldrig fel.

Källa: Allt om Mat, nr 9, 1979Källa: Allt om Mat, nr 9, 1979Källa: Allt om Mat, nr 9, 1979
Källa: Allt om Mat, nr 9, 1979

14. Rostbiff och potatisgratäng

Sinnessjukt gott. (Och minns ni gratängformen? Så härlig!)

Källa: Den goda maten, nr 2, 1984Källa: Den goda maten, nr 2, 1984Källa: Den goda maten, nr 2, 1984
Källa: Den goda maten, nr 2, 1984

15. Smörgåstårta

Borde verkligen inte begränsas till skolavslutningar och studenten.

Källa: Allt om Mat, nr 3, 1985Källa: Allt om Mat, nr 3, 1985Källa: Allt om Mat, nr 3, 1985
Källa: Allt om Mat, nr 3, 1985

16. Tournedos, klyftpotatis och grönpepparsås

En fantastisk festmåltid som borde få vara med lite oftare.

Källa: Allt om Mat, nr 4, 1985Källa: Allt om Mat, nr 4, 1985Källa: Allt om Mat, nr 4, 1985
Källa: Allt om Mat, nr 4, 1985

17. Biff stroganoff

En riktig klassiker som kan serveras både till vardags och fest.

Källa: Allt om Mat, nr 3, 1983Källa: Allt om Mat, nr 3, 1983Källa: Allt om Mat, nr 3, 1983
Källa: Allt om Mat, nr 3, 1983

18. Chili con carne

Går aldrig ur tiden.

Källa: Allt om Mat, nr8, 1981Källa: Allt om Mat, nr8, 1981Källa: Allt om Mat, nr8, 1981
Källa: Allt om Mat, nr8, 1981

19. Crepes, varför har vi glömt bort crepes?

Eller "fyllda pannkakor från USA", som den kallades i Allt om Mat 1983.

Källa: Allt om Mat, nr 12, 1983Källa: Allt om Mat, nr 12, 1983Källa: Allt om Mat, nr 12, 1983
Källa: Allt om Mat, nr 12, 1983

20. Inbakad fläskfilé

Kanske den härligaste rätten från 80-talet av alla.

Källa: Allt om Mat, nr 6, 1984Källa: Allt om Mat, nr 6, 1984Källa: Allt om Mat, nr 6, 1984
Källa: Allt om Mat, nr 6, 1984

21. En simpel fläskkotlett är inte att förringa.

Källa: Allt om mat, nr 9, 1981Källa: Allt om mat, nr 9, 1981Källa: Allt om mat, nr 9, 1981
Källa: Allt om mat, nr 9, 1981

22. Efterrätterna från 80-talet ska icke glömmas!

Hembakt rulltårta, hur härligt?

Källa: Allt om Mat, nr 3, 1983Källa: Allt om Mat, nr 3, 1983Källa: Allt om Mat, nr 3, 1983
Källa: Allt om Mat, nr 3, 1983

23. Flarn av alla dess slag, ge oss mer!

Källa: Allt om Mat, nr 4, 1981Källa: Allt om Mat, nr 4, 1981Källa: Allt om Mat, nr 4, 1981
Källa: Allt om Mat, nr 4, 1981

24. Saker i glas!

Det spelade inte så stor roll att fruktsalladen, den konserverade frukten eller glassen och grädden inte var så himla kul egentligen, men serverades det i ett coctailglas blev allting superfestligt. Helt klart något att återuppta!

Källa: Allt om Mat, nr 6, 1983Källa: Allt om Mat, nr 6, 1983Källa: Allt om Mat, nr 6, 1983
Källa: Allt om Mat, nr 6, 1983

25. Men kanske allra mest av allt saknar vi hajkbananen.

GE OSS MER HAJKBANAN!

Källa: Allt om Mat, nr 3, 1985Källa: Allt om Mat, nr 3, 1985Källa: Allt om Mat, nr 3, 1985
Källa: Allt om Mat, nr 3, 1985

Mer nostalgi och läckra recept? Missa inget - gilla oss på Facebook