7 recept på mjuka bärkakor bakade i långpanna
Sommarens och höstens bär passar perfekt att använda i mjuka kakor. Passa på att baka rutor i långpanna så räcker de till fler. Här är 7 saftiga bärkakor i långpanna.
En nybakad blåbärskaka i långpanna är gott till helgfikat, som alternativ till tårta eller varför inte bjuda på hallonrutor med en klick vaniljsås till efterrätt? Fördelen med att baka kakor i långpanna är att det räcker till många och kan toppas, om man så önskar, med till exempel glasyr, nötter, smuldeg eller kokos. Bakar du dessutom kakor med våra goda svenska bär blir resultatet både extra saftigt och vackert.
Konditorn Anna Nordh och kokboksförfattaren och konditorn Elisabeth Johansson tipsar om några saker att tänka på när du bakar bärkakor i långpanna:
√ Tänk på att storleken på långpanna påverkar gräddningstiden - ju större form desto kortare tid.
√ Bakar du med frysta bär - rulla dem i lite potatismjöl som fångar upp vätskan när de tinar. Det gör också att bären inte sjunker ner till botten i smeten.
√ Frys gärna in långpannekakor, men utan garnering. Den ska på precis innan kakan serveras.
Här hittar du några av våra bästa recept på bärkakor i långpanna
Blåbärskaka
Lingonkaka
Svartvinbärskaka
Hallonkaka
Baktipset: Om du bakar en kaka med glasyr kan du skära upp den lite grann, inte helt igenom utan knappt halvvägs, när den fortfarande är ljummen. Bred sedan ut glasyren så får den chans att ta sig ner i skårorna i kakan. Blir extra gott då!
Rödvinbärskaka
Björnbärskaka med hallon
Körsbärskaka
Läs också:
Kallrörd vaniljsås - enkelt och gott recept
8 recept på underbart goda kakor med citron
Konditorn och tv-profilen Elisabeth Johanssons godaste långpannekakor