Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Pressbild Stureplansgruppen/YARUNIV Studio / Shutterstock

7 somriga mat- & drycktips från kocken Emma Shields

Kreativa ledaren pch kocken Emma Shields på restaurang Freyja i Stockholm tar gärna lite lättare på matlagningen sommartid när hon är ledig. Här delar hon med sig av 7 tips.

1. En gin & tonic går alltid hem hos gästerna. Även om det är en enkel drink att blanda ska ingredienserna hålla hög klass. Se till att alltid ha en god gin hemma liksom god, kyld tonic och citron.

2. Är jag ledig vill jag vara ute så mycket som möjligt och inte stå inomhus och laga mat. Jag preppar gärna inför veckan; rostar olika grönsaker i ugnen och kokar gryn och har på lut i kylen. Med den basen är det enkelt att göra goda lunchsallader varje dag som lätt kan varieras med rostade nötter och ost till exempel. 

3. Mandolinen är suverän. Folk köper så mycket dyra prylar som de inte använder särskilt ofta. En mandolin är förhållandevis billig och den kan användas till så mycket, från att skiva lök riktigt tunt till burgarna till att addera krispig topping i en bowl.

Emma Shields

Emma Shields, 32, är ansvarig för köket på Stureplansgruppens nya restaurang Freyja, som har en tydlig nordisk smakprofil. Tidigare arbetsplatser är bland annat PM & Vänner i Växjö och stockholmskrogarna Oaxen, Djuret och Flickan. Emma har tävlat mycket och var finalist i Årets kock 2015 och kom tvåa i ”Kockarnas kamp” 2019.

4. En termos är inte enbart bra till varm dryck på utflykten. På sommaren använder jag den ofta till kalla drycker och fyller med någon god syrlig läsk eller hemkokt flädersaft till exempel.

Foto: YARUNIV Studio / Shutterstock

5. Grilla gärna grönsaker. Bara för att man ska grilla behöver man inte automatiskt tänka att det måste vara kött på gallret. Vill man göra det lätt för sig klyver man ett spetskålshuvud och grillar hårt. Beroende på ambitionsnivån kan det räcka att droppa vitlöksolja över (riv ner 1 vitlöksklyfta i 1 dl olivolja) eller hälla på en smakrik vinägrett.

6. Bär är dessertfavoriten sommartid. Vill man göra det riktigt enkelt är rårörda bär med lite vispad grädde oslagbart. Färska hallon är min absoluta favorit. Toppa med krossade maränger eller kaksmul. Färdigt! 

Foto: Stepanek Photography / Shutterstock

7. Fixa spontanmiddag snabbt. Sommaren är upplagd för att man ska kunna vara spontan, så lägg gärna en flaska bubbel i kylen. Mitt starkaste middagskort är att ha smördeg eller pizzadeg redo i kylen, bara att rulla ut och bre crème fraiche på. Ost och lök brukar finnas hemma, så toppa degen med riven ost och skivad lök och kanske lite skivad kokt potatis.

Läs också: