Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: ShutterstockFoto: ShutterstockFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

7 saker du inte visste om fikon

Fikon är en alldeles underbar frukt fullpackad med nyttigheter, men den gömmer både en del överraskningar och en och annan mörk hemlighet. Läs listan nedan och häpna!

1. Fikon som medalj?

När Olympiaderna först började i det antika Grekland belönades vinnarna med fikon - som medaljer.

2. Sockersöt

Fikonet har en sockerhalt på hela 55%, vilket är den högsta nivån bland samtliga frukter.

3. Istället för smör

Fikon är toppen för att få bröd och annat bakat att hålla sig mjukt och fräscht längre. Det går till och med att ersätta fettet i många bakrecept med fikonpuré.

4. Falsk frukt

Fikon är egentligen ingen frukt alls, utan själva blomman. Saken är bara den att blomman blommar på insidan istället.

5. Inget för veganer

Vilda fikon innehåller oftast mer än bara vegetabiliska material. De förlitar sig nämligen på getingar för sin pollinering. Getingen kryper in i fikonet där det lägger ägg, och kroppen absorberas därefter av fikonet. I odlade fikon sker dock pollineringen manuellt, och frukten är därför säker att äta även för veganer.

6. Livsviktig

Hela 70% av alla djur i regnskogen förlitar sig på fikonet för sin överlevnad.

7. Supernyttigt

Fikonet är fullpackat av nyttiga fibrer, och är även en utomordentlig källa till kalcium.

 

Läs mer: Gratinerade fikon med blåmögelost

Läs mer: Fikon- och philadelphiapaj

Läs mer: Bars med choklad och fikon

Källa: sortedfood.com

Artikel från Mitt kök