Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Tekniken som gör det finhackat direkt
2 AV 2
Foto: Ove Lindfors

7 lättlagade rätter med falukorv - recept och expertens bästa tips

Falukorv är en riktig klassisk ingrediens i det svenska köket. Ofta enkel att tillaga och falukorven gillas av många. Gunilla von Heland, matredaktör och receptmakare på Allt om Mat, ger här sina bästa tips på hur du tillagar falukorven så att den blir ännu godare.

Falukorv är en väldigt användbar ingrediens i vår matlagning. Med rätt kryddor och smaksättare kan falukorven bli en riktigt festlig måltid. Här hittar du 7 recept på enkla middagar med falukorv som huvudingrediens samt proffstips på på hur du lyfter smaken i dina korvrätter.

Matexpertens 5 smarta tips och knep som gör falukorven ännu godare

Steka: Inte för hett i pannan då bränns den lätt. Bättre med medelvärme och steka lite längre tid. 

Man kan steka den utan extra fett om man lägger ner falukorvskivorna från början i kall panna.

Stroganoff: Blir alltid godare om man först bryner korvstrimlorna. Hetta gärna upp stroganoffen med chiliflakes, tabasco eller sriracha så blir ”barnmaten” en vuxen rätt.

Ugnsbakad falukorv: Kan varieras lätt. Byt ketchup och senap mot röd pesto, mozzarella och/eller parmesan eller smaksätt med ajvar, oregano och fetaost. Tomater får gärna vara med.

Taco: Byt ut färsen till tacos mot strimlad falukorv. Krydda gärna själv med en blandning av spiskummin, koriander och paprika. 

Smaksättning: Tomat är en smak som passar perfekt till falukorvens milda rökighet. Falukorven är riktigt tacksam att krydda med örter som mejram, oregano, timjan. Färska örter som basilika och koriander är gott att lägga till precis innan rätten ställs fram på bordet. Även paprika, spiskummin och chili är gott till falukorv. 

Tänk på det här när du väljer falukorv

En viktig sak när det gäller köp av falukorv är att kolla lite extra på köttinnehållet - den får gärna ha något högre kötthalt än 45% vilket är den nedre gränsen för att få kallas Falukorv. Var också uppmärksam på köttets ursprung, välj svenskt kött i korven.

7 recept med falukorv - från stroganoff till ugnsbakad klassiker

Stroganoff, gratinerad, stekt och ugnsbakad. Det finns massor av goda rätter med falukorv - testa något av dessa falukorvsrecept.

Läs också: 10 recept på mustigt goda grytor