Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Per Ranung

6 tips på vad man kan göra med bruna bananer

Fula fläckar och mosigt inre? Kasta inte bananer som börjat se lite trötta ut. Det finns många sätt att ta hand om dem; baka en sockerkaka, gör snabb glass i mixern eller bjud på britternas favoritdessert triffle. Allt om Mat.s kock Cecilia Lundin guidar till smarta knep som räddar dina trötta bananer.

1. FRYS IN Skala och skär bananerna i bitar. Lägg dem på smörgåspapper och ställ in i frysen tills de är genomfrysta. Lägg över bananbitarna i en burk med lock.

2. SNABB GLASS Mixa frysta bananer med turkisk yoghurt och lite honung i en matberedare. Skeda upp glassen i glas och toppa med lite söndersmulade havreflarn.

3. MJUK KAKA Skala och mosa bananer och blanda med sockerkakssmet. Blanda gärna i lite hackade pekan- eller valnötter. Grädda kakan och servera den ljummen med vaniljglas.

4. GLUTENFRIA PANNKAKOR Skala bananer och mixa dem med ägg och vaniljsocker. Stek små pannkakor av smeten i smör och servera med bär.

5. MATIG FRUKOST Mixa frysta bananbitar med vaniljyoghurt, apelsinjuice och några hallon. Häll upp i glas och servera till frukost eller mellis.

6. TRIFFLE Skala och mosa bananer och blanda med lemon curd. Varva smeten med tunna skivor sockerkaka och vispad grädde i en skål. Riv över citronskal och servera.

Fler tips på vad du kan göra med matrester av olika slag hittar du här: