Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Rädda ostkanterna - kan användas till en massa gott!Rädda ostkanterna - kan användas till en massa gott!Rädda ostkanterna - kan användas till en massa gott!
1 AV 2
Husmorsknepen som förenklar vardagen
2 AV 2
Rädda ostkanterna - kan användas till en massa gott!
Foto: Per Ranung

6 tips på vad du kan göra med överblivna ostkanter

Du slänger väl inte ostkanterna? Det går nämligen att både spara ost i frysen och använda den i till exempel brödbakning i stället för att låta den försvinna ner i soporna. Här delar Allt om Mat:s kock Cecilia Lundin med sig av 6 enkla tips där ostskalken kommer till användning.

1. FRYS IN Skär bort den vaxade ytan på ostens kant och undersida. Riv osten på rivjärn eller på matberedarens rivskiva. Frys in osten i en burk med lock.

2. FRYST RIVEN OST Använd den frysta, rivna osten till gratänger, på pizzan, strö över omeletten, blanda ner i ostsåsen, bara några exempel på användningsområden.

3. MER UMAMI Spara kanten på parmesan- eller pecorinoosten i frysen. Lägg kanten i grytan med köttfärssås eller tomatsås och låt den koka med. Det ger en rik smak av umami åt såsen.

Recept på köttfärssås - se här! 

Det går att frysa in dessertost

4. DESSERTOST Även dessertostar som t ex brie, camembert och gorgonzola går bra att frysa in, kanske om det har varit stort kalas och det blivit ost över. Tina osten långsamt i kylen.

5. BAKA MED OST Blanda ner den rivna osten direkt från frysen i degspadet till t ex baguetterna. Strö även lite ost på de utbakade bröden före gräddning. Det är mycket gott med ostbröd till grönsakssoppor.

Recept på klassiska baguetter 

6. STEKT OST Skär bort den vaxade ytan på ostens kant och undersida. Vänd ostbiten i mjöl, ägg och ströbröd och stek den frasig i smör. Servera med tomatsås, pasta eller ris och sallad.

Vad har du kvar i kylen som ofta blir över? Mejla till alltommat@bonniernews.se

Läs också: