Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

6 svenska råvaror att njuta av i september

September bjuder på skörd i skogens buskar och ris, samtidigt som träden ger frukt och rotfrukterna har vuxit till sig. Här är sex svenska råvaror som är i säsong i september!

Plommon

Foto: ShutterstockFoto: ShutterstockFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Plommon bjuder på både sötma och syrlighet, och är underbart goda att njuta av som de är. Med relativt kort hållbarhet gör man dock bäst i att snabbast möjligt ta tillvara på sina plommon. Använd dem till sylt, marmelad eller chutney, eller njut av dem i en paj eller i ett bröd. Du kan även torka eller frysa in plommonen.

Recept: Plommon- och passionsmarmelad

Nypon

Foto: FotoliaFoto: FotoliaFoto: Fotolia
Foto: Fotolia

Nypon finns att plocka vilt på många ställen i Sverige, och är populära att göra nyponpulver av. Det allra vanligaste är att man gör nyponsoppa, antingen på färska eller torkade nypon. Det går även att använda nyponen till saft, gelé, marmelad, curd och i matbröd.

Recept: Pannacotta med nypongelé

Jordärtskocka

Foto: Adobe StockFoto: Adobe StockFoto: Adobe Stock
Foto: Adobe Stock

Jordärtskockan är enkel att odla och växer vacker med höga stjälkar och fina blommor. Den är dessutom enkel att skörda. De flesta njuter av jordärtskockan som soppa eller puré, men den passar även utmärkt att använda i gratänger.

Recept: Rostade jordärtskockor med hasselnötssmör

Havtorn

Foto: Getty ImagesFoto: Getty ImagesFoto: Getty Images
Foto: Getty Images

Havtorn kalla ofta för superbär, och bjuder på extra mycket C-vitaminer. Det växer längs hela svenska östkusten och har funnits i Sverige i flera tusen år, men det är först på senare tid som det orangea bäret blivit populärt. Havtornsbär i sig är väldigt sura, men de passar utmärkt att göra saft, gelé, marmelad och likör av. Plockar du egna? Lägg dem i frysen så blir de enklare att rensa.

Recept: Pumpa- och havtornsmarmelad

Lingon

Foto: PixabayFoto: PixabayFoto: Pixabay
Foto: Pixabay

Äntligen är det dags att ge sig ut och plocka lingon. Vill du ha dem lite sötare gör du dock bäst i att vänta tills den första frosten kommit. Lingon är populära att äta rårörda och som sylt, men kommer lika bra till sin rätt i allt från saft och chutney till kakor och inläggningar.

Recept: Lingonkladdkaka

Rotselleri

Foto: Adobe StockFoto: Adobe StockFoto: Adobe Stock
Foto: Adobe Stock

Rotselleri är ett bra smakrikt alternativ till andra rotfrukter, och tillagas lättast i ugn eller blandas ner i ett matigt rotfruktsmos. Den är även populär att använda i gryträtter och soppor, strimlad i en wok eller ångkokt till fisk. Blasten på nyskördad rotselleri kan du ta tillvara på genom att använda de gröna bladen som örtkrydda.

Recept: Rotselleristomp med kycklingstrimlor