6 intressanta fakta om potatis
Allas vår favoritknöl går att variera i oändlighet. Från spröda pommes frites till fluffigt mos och knapriga klyftor. Potatis är en ohotad svensk älskling. Här är sex spännande fakta om potatis!
1. Flera tusen år gammal
Potatisen tros härstamma från Sydamerika där inkaindianerna odlade dem för tusentals år sedan. Det dröjde dock till mitten av 1650-talet innan potatisen kom till Sverige och först på 1800-talet blev knölen populär.
2. Rik på vitamin
Visste du att potatis är en utmärkt källa till vitaminer? Bland annat innehåller potatis C-vitamin, B-vitamin och kalium. Mängden B-vitamin ökar när potatisen får ligga länge. Däremot minskar mängden C-vitamin betydligt.
3. Undvik grönt
När potatis utsätts för ljus kan klorofyll bildas vilket färgar knölen grön. I samband med det bildas även glykoalkaloider, en slags ämnen som ska skydda potatisen. Dessa ämnen är beska och giftiga och därför ska du inte äta potatis som blivit grön. Släng hela. Det gör däremot inget om potatisen börjat gro.
4. Gillar mörker
Undvik kylskåpet, det är för kallt och gör att din potatis snabbare blir söt, vattnig och grynig. Förvarar du den för varmt skrumpnar den och kan börja gro. Bäst trivs potatis mellan fyra och sex grader. Mörkt och svalt är bäst för din knöl. Då kan den klara sig i upp till åtta månader.
5. Svensk favorit
Svenskarna älskar sin potatis. Varje år skördas omkring 500 000 ton potatis. Två populära sorter i Sverige är King Edward och Bintje men det finns över 2 500 olika sorter i världen.
6. Het och farlig familj
Potatis är bland annat släkt med chili, äggplanta, tomat, paprika och tobaksplanta. Däremot har den inga släktband till sötpotatisen.
Källa: Livsmedelsverket, Bonden i skolan, Svensk Potatis
Artikel från Mitt kök