Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Torrt bröd är användbart till mycket!Torrt bröd är användbart till mycket!Torrt bröd är användbart till mycket!
1 AV 2
Ströbröd • Krutonger • Crostini
2 AV 2
Torrt bröd är användbart till mycket!
Foto: Per Ranung

6 saker du kan göra med torrt bröd - enkla tips

Slänger du mjukt bröd som blivit torrt och trist? Gör inte det! Allt om Mat:s kock Cecilia Lundin tipsar här om hur du enkelt och smart kan använda halvtorrt bröd i din matlagning.

1. FATTIGA RIDDARE Vänd vita brödskivor i pannkakssmet. Stek dem i smör och vänd dem i strösocker blandat med mald kanel. Servera med vispad grädde och bär.

2. GÖR STRÖBRÖD Låt brödet bli riktigt genomtorrt. Mixa det i matberedare tills det är riktigt finfördelat. Sikta eventuellt genom en sil. Ströbrödet håller i flera månader i kylen.

3. KRUTONGER Skär vitt eller mörkt bröd i tärningar. Rosta dem i rapsolja i en stekpanna och krydda med t ex paprikapulver, spiskummin eller örtkryddor. Servera krutongerna i soppa eller på en sallad.

4. CROSTINI Skär baguette i skivor och lägg på en plåt. Pensla med olivolja och strö på lite flingsalt. Rosta mitt i ugnen i 200°, 5–8 min tills de har fått fin färg.

5. SLÄTTBOSNUS Grovriv mörkt bröd, gärna kavring. Stek det i smör tillsammans med strösocker. Varva smulorna med äppelmos och vispad grädde.

6. MATA FÅGLARNA Fåglarna bryr sig inte om att brödet är några dagar gammalt. Välj ett fullkornsbröd med mycket frön i som ger bra näring. Extra viktigt på vintern när fåglarna kan ha svårt att få tag på mat.

Recept Cecilia Lundin Styling Petra Lindstrand Foto Per Ranung

Läs också:

6 saker du kan laga av tacosåsen som blev över