Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Festa till din fredagstaco med denna underbart frasiga och ostiga variant
2 AV 2
Foto: Per Ranung

6 saker du kan göra med överbliven tacosås - enkla tips

Öppnade burkar med tacosås slängs tyvärr ganska ofta. Men resterna går att använda till mycket. Här tipsar Allt om Mat:s kock Cecilia Lundin om hur du kan använda tacosåsen - ett gott och (svinn)smart sätt att spara pengar.

1. ENCHILADAS Ofta finns det inte bara kvar tacosås från fredagstacomiddagen utan även kanske lite majs, tärnade tomater, riven ost osv. Blanda grönsakerna med tacosåsen och fördela på tortillabröd. Rulla ihop och lägg rullarna i en ugnssäker form. Strö över riven ost och gratinera mitt i ugnen i 250° i ca 15 min. Servera med sallad.

2. ENKEL SÅS Blanda tacosåsen med gräddfil eller lätt crème fraiche, lite salt och kanske någon hackad ört, t ex persilja eller basilika. Servera såsen t ex till stekt fisk, till grillad kyckling eller till pannbiffen. 

3. KÖTTFÄRSSÅS, GRYTA och SOPPA Tacosåsen är bra att smaksätta alla slags tomatbaserade köttgrytor med och passar perfekt i köttfärssåsen. Eller i en soppa. Späd tacosåsen med buljong och koka upp. Lägg i makaroner eller annan liten pasta och koka tills pastan är klar. Toppa soppan med riven parmesan.

4. FRYSA IN Tacosåsen går bra att frysa in och användas vid ett senare tillfälle. Frys den gärna i istärningsfack. Lossa de frysta såskuberna och lägg dem i en burk med lock, sen är det bara att plocka fram och tina så många såstärningar som beräknas gå åt.

5. TEXMEXRÄKOR En snabbgjord förrätt eller drinktilltugg får du om du blandar tacosåsen med skalade räkor, lite limesaft och hackad koriander. Servera med nachochips. 

6. PIZZA Använd tacosåsen i stället för tomatsås på pizzan. Toppa med fräst köttfärs, paprikastrimlor, fefferoni och ost och grädda pizzan. Ringla över lite vitlökssås och vips har kebabpizzan fått en konkurrent.

Vad har du kvar i kylen? Maila till alltommat@bonniernews.se

Recept Cecilia Lundin Styling Petra Lindstrand Foto Per Ranung

Läs också:

6 saker du kan använda vinslatten till