Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Pavlova - recept på enkel och festlig marängtårta
Pavlova - recept på enkel och festlig marängtårta
Pavlova - recept på enkel och festlig marängtårta
1 AV 2
Enkelt och snabbt recept på en somrig tårta
2 AV 2
Pavlova - recept på enkel och festlig marängtårta
Foto: Eva Hildén

6 recept på pavlova - enkel marängtårta för alla tillfällen

Bjud på pavlova till dessert eller som födelsedagstårta. Pavlova är en lättbakad marängtårta med lyxig känsla och smak. En botten av seg och god maräng toppad med allt från lemon curd till färkostkräm, grädde och färska bär. Här är 6 recept på pavlova.

Pavlova är en mycket enkel form av marängtårta. Den består av ett eller flera lager maräng som varvas och/eller toppas med till exempel bär, lemon curd eller svartvinbärsgelé och grädde, färskost eller en fet yoghurt. Pavlova passar utmärkt att servera både till midsommar och nyår, som studenttårta eller till födelsedagen och är lika god med färska jordgubbar som med hjortronsylt. Det är en enkel tårta att baka, det enda som kan vara lite trixigt är marängen som helst ska vara både spröd och seg. Men med hjälp av proffsknep från konditorn Anna Nordh blir även marängen en enkel match.

Konditorns knep när du gör maräng

Vispa upp äggvitorna först när du gör en vanlig fransk maräng, därefter tillsätter du sockret lite i taget. Det är viktigt att göra marängen i den här ordningen annars finns en risk att marängen inte orkar resa sig.

För att få en lite fastare maräng kan man tillsätta syra i form av ättiksprit eller citronsaft. Syran sänker pH-värdet vilket stärker äggvitan som gör marängen mer stabil. Tillsätt syran i början av vispningen av äggvitorna och när de börjar få vita toppar vispar man i sockret lite i taget. Till 3 äggvitor behövs 1/4-1/2 tsk syra.

En vanlig anledning till att man misslyckas med maräng är att någon form av fett följt med - antingen ett uns äggula eller i form av lite fettrester som samlats i repor i en plastskål eller ett plastredskap. Använd därför en skål i metall, glas eller porslin när du vispar marängsmet. Och om du får med en del av gulan är det bättre att börja om.

En pavlova kan se ut på många olika sätt, det enklaste är att klicka ut marängsmeten på bakplåtspappret med en sked och sedan göra en liten fördjupning i mitten. Det kan också vara fint att spritsa ut smeten med valfri tyll för att skapa en annan form på marängbottnen.

Använd gärna en schweizisk maräng (varmvispad - då värmer man upp socker och äggvita över vattenbad till ungefär 65 grader och sedan vispas marängen rumsvarm) när du gör pavlova. Då har äggvitorna redan börjat tillagas vilket minskar risken för att det rinner ut lite äggvita under gräddning. Dessutom får du en lite segare maräng än om du gör en fransk (kallvispad) maräng.

Marängbottnarna kan förberedas ett 2-3 dagar innan tårtan serveras, så länge man inte fyller. Tänk på att om de står i en fuktig miljö riskerar bottnarna att bli lite mjuka.

Här hittar du några av Allt om Mat:s alla härliga recept på pavlova:

Pavlova med vit chokladkräm

Pavlova med lemon curd

Pavlova med cream cheesefrosting

Krossad pavlova med passionsfrukt

Pavlova med färska bär

Rosa pavlova med jordgubbar

Bakskola: Så bakar du pavlova med hallonpannacotta - steg för steg

Minipavlovas

Det går också finfint att göra minipavlovas som blir små tårtor i portionsstorlek. Här hittar du recept på några sådana varianter:

Läs också:

Lyckas med marängen - guide och konditorns tips 

10 recept på underbart goda rulltårtor