Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

6 recept med nypon - från nyponpulver till nyponsaft

Nypon är en klassiker i det nordiska köket, lite som Skandinaviens svar på citrus. Frukterna är C-vitaminrika och passar fint till saft, geléer och sylt. Här är recept och tips på hur du kan plocka och laga gott av nypon.

Plocka nypon och koka egen nyponsaft, gör syltade nypon som kan serveras till en stek eller testa att göra nyponketchup. Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman bjuder på 6 recept där nypon har huvudrollen - se här!

Nyponsaft

Nypongelé

Så gör du geléprov

Häll lite av fruktmassan på en kall tallrik. Dra en skåra med kniv genom massan. Rinner inte massan ihop så är gelén klar.

Nyponpulver

TIPS! Nyponpulvret är gott till nyponsoppa, att strö över yoghurt eller fil till frukosten. Passar också fint att blanda i müsli eller granola.

Syltade nypon

Nyponketchup

Nyponshrub

Foto: Lisa Björner

Plocka nypon-tips!

Den torkade frukten sitter kvar på busken efter att nyponrosen blommat över. Nypon får man bland annat från Vresrosen Rosa rugosa och Stenrosen Rosa canina. Vresrosens nypon är stora, runda och köttiga medan stenrosens nypon är små och lite avlånga. Säsong för nypon är när de är mogna och röda i augusti till september. De går även att plocka när de blivit mörka på vintern – men gärna innan de hunnit svartna. Somliga menar att nypon blir godare efter första frosten. Vresrosens nypon är lättare att kärna ur och därför kan det vara praktiskt att använda Stenrosens nypon till recept där man inte behöver kärna ur dem – eller så tycker man det är en rofylld syssla att kärna ur nypon.

Läs också:

Annons: Läs dina favoritmagasin digitalt i appen ARCY