Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Ströbröd • Krutonger • Crostini
2 AV 2
Foto: Helén Pe

6 klassiska bröd - recept på underbart goda matbröd

Finns det något godare än nybakat bröd?! Det är enklare än man tror att baka eget bröd och det är betydligt billigare än att köpa färskt bröd från bageri eller matbutiken. Här är recept på 6 klassiska bröd.

Systrarna Lisa och Monica Eisenmann har skapat 6 recept på några riktigt klassiska matbröd - från rustik sirapslimpa till fjäderlätt brioche. dessutom delar receptmakarna med sig av lite brödhistoria. Baka och njut!

Rostbröd

Sirapslimpa

Tips! Sirapslimpan är godast om det får vila en dag i rumstemperatur. Förvara limpan i en plastpåse.

Valnötsbröd

Bagels

Tips när du bakar bagels! Rundrivning innebär att du formar degen till en rund boll samtidigt som du skapar spänning i degens yta genom att trycka ner degen mot bordet och rulla den. Spänningen gör att bröden kommer att resa sig uppåt i stället för att flyta ut åt sidorna när de gräddas. Rundrivning gör man när degen har jäst en gång, innan den jäser en andra gång.

English muffins

Brioche

Italiensk lyx: Vill du vara riktigt dekadent gör du som i Italien. Dela briochen på mitten och fyll den med en kula glass

Symboliskt & näringsrikt

Bröd har så länge människor varit bofasta och brukat jorden haft en central roll som livsmedel. Brödets historia går faktiskt så långt tillbaka som till Mesopotamien mellan 8000 och 6000 före Kristus, då bröd uppfanns genom en vidareutveckling av gröt. I början var det enbart krossade sädeskorn blandade med vatten till en smet som lagades på glöd eller på en stenhäll.

År 2500 före Kristus uppfanns bakugnen i Egypten vilket ledde till att det första syrade brödet kunde bakas, med öl som jäsmedel och vätska. Bröd ansågs inte bara näringsmässigt viktigt utan har också genom historien varit

symboliskt inom religionen. 

Sugen på att starta en egen surdeg? Här är ett bra recept: