6 kända proffskockar: Här är våra husmansfavoriter
Trots att det kan vara härligt att prova nya spännande rätter från hela världen, är det ibland oslagbart med klassisk husmanskost. Här avslöjar sex populära kockar sina absoluta husmansfavoriter. Kan du gissa vilken stjärnkock som är svag för dillkött, och vem som är tokig i raggmunk med fläsk?
Raggmunk, dillkött, köttbullar och kålpudding. Listan över de älskade och klassiska husmansrätterna kan göras lång.
Och trots att det var många år sedan som husmanskosten blev populär, verkar intresset minst sagt hålla i sig. På trendiga restauranger är det i dag inte ovanligt att hitta rätter som köttbullar med potatismos eller raggmunk – och på sociala medier delas kontinuerligt recept på allt från kålpudding till ugnspannkaka med fläsk.
Husmanskost tycks alltså gå hem hos de allra flesta – och det visar sig att även några av Sveriges mest populära kockar gärna lagar de älskade klassikerna till middag.
Här är kockarnas favoriter bland husmanskosträtterna:
Tina Nordström – kock och tv-profil
– Listan kan göras lång. Jag älskar äggakaka och kalops. Kokt kalv i dillsås är ljuvligt. Men jag kan också gilla surkålsdolmar, som kanske inte är så klassisk svensk husmanskost men väldigt gott. För mig handlar husman om att göra mycket mat, inte bara till fyra personer. Men det finns nog ingen husman som jag inte tycker om.
Tommy Myllymäki – kock, krögare och tv-profil
– Dillkött är det första jag tänker på, det är en riktig favorit hos mig. Sedan är stekt fläsk med löksås och raggmunk också stora favoriter.
Stefan Ekengren – Kock och krögare
– Raggmunk med fläsk. Det är en sådan perfekt kombination i smakerna i den rätten med stekt rimmat fläsk, potatis och lingon. Det måste vara den mest perfekta treenigheten som finns. En gång skulle jag göra raggmunk och var säker på att jag hade lingon i kylen men de var slut. Jag tog en annan sylt men det blev helt fel, jag fick kortslutning i hjärnan.
Louise Johansson – Kock och tv-profil
– Jag kan älska husmanskost, speciellt på hösten och vintern. Jag jobbar gärna med att få in mer grönt, och gör gärna exempelvis växtbaserade kåldolmar med vegetarisk gräddsås. Men favoriten är nog ändå köttbullar, gräddsås, potatismos och lingon.
Sandra Mastio – Krögare och tv-profil
– Jag är galet förtjust i husman, det går alltid hem hos mig. Det är en kokkonst som går lite förlorad med den äldre generationen, men jag tycker det är ett kök som inte ska glömmas bort. Jag gillar verkligen kalops och Wallenbergare!
Adam Thulin – tidigare vinnare av ”Sveriges Mästerkock”
– Favoriten är nog dillkött, jag tycker helt enkelt att det är en väldigt god rätt. Men en annan rätt som jag kan få ”cravings” på är köttbullar, med lingon och gurka. Jag vet inte vad det är med den rätten, men jag kan bli så otroligt sugen på det.
Läs mer:
Stort test av pesto – bara en sort får ett högt betyg