Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Här har du det bästa receptet på picklad rödlök
2 AV 2
Foto: Shutterstock

6 grönsaker du enkelt kan odla på balkongen

Gott, miljösmart och bra för din ekonomi. Att odla egna grönsaker på balkongen är både enkelt och bland det bästa du kan göra för dig och vår jord. För godare gurka, potatis och tomater finns inte än den man odlat själv! Här är 6 grönsaker som är enkla att odla på balkongen.

1. Odla tomat på balkongen

Det är lätt att odla tomater på balkongen. Hemligheten är att välja rätt sorts tomater som passar i en kruka. Busktomater är vad du ska satsa på för att kunna njuta av solmogna tomater.

Så ett frö som får växa till sig några centimeter. Skola sedan om den i en större kruka med luftig jord. När den börjar skjuta iväg på höjden är det bra att toppa den så den växer sig kraftig istället. När tomaten ska ställas ut på balkongen bör den stå i en kruka som rymmer minst 10 liter plantjord som gärna får blandas med t ex kogödsel. Senare under sommaren kan den behöva lite extra näring.

Tomaten behöver mycket sol för bästa smak men de första dagarna bör den få stå i skugga och anpassa sig till sitt nya liv ute på balkongen. Vattna regelbundet men se upp så plantan inte står i vatten för då kan den ruttna.

Odlar du även potatis på balkongen bör du se till att tomaterna inte står nära den odlingen då de kan drabbas av potatismögel.

2. Potatis

Odla potatis på balkongen låter kanske orimligt men det går hur bra som helst. Har du bara en stor hink som inte släpper igenom ljus, eller en svart säck, kan du starta din odling på balkongen.

Börja med att förgro eller inhandla bra sättpotatis. Den sätter du sedan i en hink med bra dränering och näringsrik jord. Är det fortfarande frostnätter låter du potatishinken stå inomhus på ett varmt ställe.

När blasten börjar skjuta i höjden fyller du på med mer jord, för att skydda knölarna från ljus, och ser till att din potatis får ett soligt läge på balkongen. Undvik dock längre tid i direkt solljus. Den första potatisen är klar efter cirka två månader. Stick ner fingrarna i din odling för att hålla koll på storleken och bestämma dig för om den behöver mer tid under jorden.

3. Gurka

Gurka gillar att växa på höjden och är därför bra att odla på balkongen då du kan binda upp den vid en spalje intill väggen.

Ett tips är att förodla gurka inomhus för att sedan plantera den i en stor vid kruka och ställa ut den på balkongen. Viktigt att tänka på när man odlar gurka är att plantan står på en liten kulle i krukan så att inte stammen drabbas av rothalsröta. Är det för fuktigt runt stammen är det risk för det.

Gurkan gillar ljus men ska inte stå i direkt solljus. Men ju mer dagsljus desto rikligare skörd. Och skörda ska du göra ganska kontinuerligt då alltför stora gurkor tar kraft av plantan.

Läs också: Så odlar du gurka steg för steg - guide för nybörjare

Att tänka på när man odlar på balkongen

Jord och krukor väger en hel del så tänk på det när du planerar din balkongodling.

Känner du dig osäker på hur mycket vikt din balkong tål ska du kontakta föreningen/hyresvärden innan du drar igång.

Blanda gärna grönsaksodlingen med blommor. Då får dina odlingar hjälp av pollinerare som kommer på besök.

Reser du bort på semester över sommaren är det smart att odla saker som inte ska skördas just då. Kanske satsa på rädisor i juni och potatis i augusti?

4. Chili

Chili kan du börja förodla på vårvintern för att sedan ställa ut den på en varm och vindskyddad plats på balkongen senare på våren.

Förkultivera chili inomhus genom att så ett frö i en liten kruka. När det första skottet skjuter upp planterar du om det i en större kruka. Ställ plantan på en solig plats och vattna den regelbundet. När den blivit kraftigare kan du ställa ut den några timmar på balkongen och ta in den över natten. Successivt anpassar sig chilin till utomhusmiljön och efter någon vecka kan den stå ute dygnet runt på sommaren.

Läs också: Odla chili - enkel guide för nybörjare

5. Örtkryddor

Örter är olika känsliga – en del kräver ganska mycket omsorg och bra jordmån för att klara sig medan andra växer som ogräs. Mynta och oregano är två örter med stark livskraft. Gemensamt för örter är att de vill ha mycket ljus så balkonglådor kan vara en perfekt plats för din örtodling.

Örter gillar näringsrik jord och gott om utrymme. Plantera därför om dem i hyfsat stora krukor så rötterna får gott om utrymme.

Vattna inte för mycket. Många örter växer normalt vilt i torra miljöer, t ex rosmarin och timjan. Men en del behöver mer vatten ön andra - känn på jorden och titta till dina örter varje dag så ser du om de behöver vatten.

6. Morötter

Principen är densamma som för alla rotfrukter - du behöver en ganska djup kruka för att moroten ska ha plats att växa sig stor både neråt och på bredden.

Bottna en djup kruka med krukskärvor eller större stenar. Fyll på med jord drygt 2/3. Så frön, täck med jord och vattna rikligt. Ställ krukan på ett varmt ställe och se till att jorden inte torkar ut men heller inte är för blöt. När morotsblasten börjar skjuta upp får du hålla koll och gallra, även om du sått i kruka.

Läs också: Förbered din odling på liten yta - steg för steg

Läs också: Så odlar du potatis i hink

Läs också: Så odlar du i pallkrage - steg för steg