Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

5 svenska råvaror att njuta av i augusti

I augusti är det skördetid och äntligen dags att njuta av det som sakta mognat under solen. Här är råvarorna som är i säsong i augusti!

Majs

Foto: Shutterstock

Ljuvligt god majs! Under augusti börjar majsen bli redo att plockas, och den är underbart god att njuta av nykokt med en klick smör och lite salt. Majsen är även utsökt i en krämig majssoppa, eller allra helst – grillad.

Recept: Grillad majs med manchego

Kantareller

Foto: Shutterstock

Skogens guld börjar förhoppningsvis lysa upp markerna så smått i augusti. Gyllengula kantareller är en delikatess, och en av årets höjdpunkter för många. Förväll och frys in den svamp du vill spara eller prova att torka och spara.

Recept: Vegetarisk kantarellsallad

Björnbär

Foto: Shutterstock

Bären mognar ofta i slutet av augusti, och klarar sig som regel in i september. Baka en kaka eller gör en härlig sylt eller marmelad, allt för att förlänga sommarkänslan.

Recept: Plommon- och björnbärspaj

Äpplen

Foto: Shutterstock

Sommaräpplena börjar bli mogna i augusti och kan oftast plockas ända in i september. Av dem kan du göra härligt saftiga äppelkakor, äppelmust eller äppelmos, om du inte bara vill njuta av dem som de är!

Recept: Äppelcheesecake med citron

Hjortron

Foto: Shutterstock

I likhet kantareller kallas även hjortron för skogens guld, och det med rätta. Hjortron handplockas och betingar därför ett högt pris, men du kan själv ge dig ut på hjortronjakt om du är sugen. Bären växer i nästan hela landet, störst chans att hitta dem har du dock i norr. Ät dem som de är eller gör sylt av dem.

Recept: Hjortronparfait

Källa: Säsongsmat, Äkta vara.