Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

5 proffskockar: det här klarar vi oss inte utan på julbordet

Någon klarar sig inte utan pappas köttbullar, en annan måste bara få njuta av krämigheten i en klassisk Janssons frestelse. Här är fem välkända kockars käraste måsten på julbordet.

Julen står för dörren och vi är nog många som längtar efter alla läckra godsaker som hör julbordet till. Allt om Mat tog en pratstund med fem folkkära proffskockar för att höra vad de helst äter när det är dags för det årliga julfirandet. 

Här kan du spana in vilken spännande sill Tareq Taylor har som favorit, och vilken klassiker som Fredrik Eriksson inte vill vara utan.  

Jessie Sommarström – Vinnare av Årets Kock 2022 och kreativ ledare på Urban Deli

Foto: Samuel Unéus / PRESSBILD/Samuel Unéus

1. Nämn en favoriträtt på julbordet, som du inte kan vara utan.

– Min favorit på julbordet är sill. Skulle kunna hoppa över allt annat men sillen kan jag inte vara utan. Den sill jag tycker bäst om är matjessill. Den söta och kryddiga smaken av dill, kanel, kryddpeppar och sandelträ finns det inget som slår.

2. Varför är den här rätten så speciell för dig? 

– Sill har funnits på festbordet under alla högtider och är en fisk som både är god, näringsrik och har väldigt lågt klimatavtryck. Sill är en av de få animalier man kan äta rikligt av med gott samvete gällande både planet och hälsa. Vi borde äta betydligt mer av sillen själva, i dag används nästan all sill till foder för odlad fisk. 

3. Har du något särskilt minne till just den här rätten? 

– Jag har inget speciellt matminne till detta, men firar ingen högtid utan matjessillen som trots sitt holländska smakursprung känns lika svensk till potatisen som Cornelis till Cecilia Lind! 

Sebastian Gibrand – Kock och vinnare av Kockarnas Kamp 2019 och silvermedaljör i Bocuse d’Or

Foto: VIKTOR FREMLING / Pressbilder VIKTOR FREMLING

1. Nämn en favoriträtt på julbordet, som du inte kan vara utan.

– Det blir så klart Janssons frestelse. Julbord är annars inte min favorit måste jag erkänna, men varje år ser jag verkligen fram emot en god Jansson.

2. Varför är den här rätten så speciell för dig?

– Jomen den har ju allt! Den är krämig, krispig, varm och dessutom full av umami. En vällagad Jansson passar också perfekt som vickning även efter julbordstider.

3. Har du något särskilt minne till just den här rätten?

– Första gången jag fick äta mormors Janssons frestelse, det kommer jag aldrig glömma. Mormor är den person som fått mig att bli kock och än i dag kan jag drömma mig tillbaka till hennes fantastiska kokkonster. Man behövde aldrig gå hungrig när mormor lagade mat.

Hilda Kirkhoff – bagare och vinnare av Hela Sverige Bakar 2020 

Foto: Pressbilder

1. Nämn en favoriträtt på julbordet, som du inte kan vara utan.

– Pappas köttbullar! De är mycket mindre än vanliga köttbullar, saftigare och har en perfekt stekyta.

2. Varför är den här rätten så speciell för dig?

– De är omsorgsfullt lagade och med mycket kärlek, vilket gör dem till det mest oslagbara på julbordet. Helst av allt ska de ätas med röd­ betssallad på det nybakade stenugnsbrödet vi gör i mina föräldrars stenugn inför jul.

3. Har du något särskilt minne till just den här rätten?

– Det är många barndomsminnen kring den här rätten. När pappa stekte köttbullarna kom han alltid med en gaffel med en på till mig och min syster, för att vi skulle provsmaka så att de var okej. Det var de alltid, och jag kan lova att det provsmakades mer än en köttbulle då (och görs fortfarande...).

Fredrik Eriksson – tv-kock, kokboksförfattare och krögare 

Foto: Pressbilder

1. Nämn en favoriträtt på julbordet, som du inte kan vara utan.

– Ja, då måste jag säga sillsallad. En riktig klassiker med den där perfekta balansen mel­ lan sötman från rödbetorna och sältan i sillen. Det viktigaste är att man gör en rejäl sats och att den får stå och dra, gärna några dagar. Lite vispad pepparrotsgrädde och bra knäckebröd till och lyckan är total!

2. Varför är den här rätten så speciell för dig?

– För att det just är en klassiker, som inte bör glömmas bort. Förutom att den är god och fräsch så är den också ett klockrent exempel på restmatlagning. Förmodligen var det så sill­ salladen kom till en gång i världen. Det är nå­ got jag tycker är extra viktigt nuförtiden, att vi uppmärksammar hur man minskar matsvinnet genom att ta vara på allt. Och hur man kan skapa goda rätter med små slattar och rester. 

3. Har du något särskilt minne till just den här rätten?

– Min mamma gjorde alltid sillsallad, så den har varit med sedan jag var liten. Numera har vi den så klart på vårt julbord på Långbro Värds­ hus, där den gläder många som inte ätit sill­ sallad på länge. Vi gör den med vår egen salt­ gurka och smörgåsgurka, det blir så gott.

Tareq Taylor – Kock, kokboksförfattare och krögare

Foto: Pressbilder

1. Nämn en favoriträtt på julbordet, som du inte kan vara utan.

Då måste det bara bli den skånska Brante­ vikssillen. Fräsch och inte kladdig med massor av färsk hackad dill, pepprig och god. Bästa sillen!

2. Varför är den här rätten så speciell för dig?

Första gången jag åt den sillen så var jag helt såld! Den ska enligt mig göras på gravad sill, inte saltsill. Då får den en renare smak med mindre sötsur lag. Och den ska allra helst blandas samman med lök, socker, kryddor och massor av färsk dill cirka en timme innan ser­vering. Då är den som allra bäst!

3. Har du något särskilt minne till just den här rätten?

Det var den här sillen som fick mig att verk­ligen älska hela sillbuffén på julbordet. Den blev liksom ingången och dörröppnaren till att kunna till fullo njuta av sillbordet. En klar vinnare för mig som jag inte vill vara utan.

Här är våra bästa recept på klassiker till jul: 

Läs mer: 

Recept på lussekatter

Recept på pepparkaksdeg

Recept på ljuvlig mjuk pepparkaka