Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

5 köksprodukter du behöver för att lyckas med ditt långkok

Guide till långkok. Allt om Mat tipsar om 5 köksredskap som behövs för att lyckas med ett långkok - från tillagning till servering. Och givetvis hittar du recept på fantastiskt goda långkok här.

Långkok är allt från en mustig köttgryta där köttet blir så mört att det smälter i munnen, till en smakrik grönsaksgryta. Att laga långkok innebär att du förbereder alla ingredienser och sedan låter en gryta av något slag stå för tillagningen - på spisen eller i ugnen.

Skärbräda

En stor skärbräda behövs i alla kök. Vilket material du väljer är en smaksak. Oavsett om du väljer en i sten, trä eller plast är det viktigt att den alltid är väl rengjord. Skärbräda i solid bok från Zwilling, Cervera. Mer info - köp här (länk till återförsäljare) 

Kockkniv

Du kommer långt i din matlagning med en mindre och en större kniv. Investera i en modell som känns bra i handen och du har ett köksverktyg som följer med dig många år i din matlagning. Knivset i treskiktsstål från Tamahagane, Åhléns. Mer info - köp här (länk till återförsäljare) 

Gryta till långkok

En gryta med lock är a och o för att lyckas med långkok. Vill du dra ner tillagningstiden väljer du en tryckkokare. Investera i en gryta med tjock botten, gärna gjutjärn eftersom materialet fördelar värmen jämnt över hela grytan. Gjutjärn bevarar också värmen en god stund efter att man stängt av plattan vilket gör matlagningen lite mer energisnål. Du kan även laga långkok i en slow cooker.

En gjutjärnsgryta fungerar på alla typer av spisar och kan även ställas in i ugnen och på grillen. Den är enkel att rengöra och tålig.

Gjutjärnsgryta från Staub, Bagaren & Kocken. Mer info - köp här (länk till återförsäljare) 

Slow cooker "Esc 7400" i rostfritt stål från Electrolux, Bagaren & Kocken. Mer info - köp här (länk till återförsäljare) 

Tryckkokare från WMF, Bagaren & Kocken. Mer info - köp här (länk till återförsäljare) 

Grytunderlägg

Foto: Designtorget

Ett grytunderlägg skyddar inte bara bordet från en het gryta utan blir en fin färgklick i köket. Grytunderlägg i ull, finns i flera färger från Aveva, Designtorget. Mer info - köp här (länk till återförsäljare) 

Serveringssked

Servera din gryta med en slev eller sked. Satsa på en i rostfritt stål eller trä. Träsked "Tina" från Kitchen Time. Mer info - köp här (länk till återförsäljare) 

Elisabeth Johansson, receptkreatör och kock, om hur du lyckas med ditt långkok*

1. Var noga med råvarorna. Välj ett bra kött, gärna gårdskött. Våga prova nytt, till exempel bog, högrev, oxkind.

2. Låt tillagning ta den tid som behövs. Du blir inte klar på två timmar, i så fall måste köttet stormkokas och då går det sönder.

3. Använd mycket rotfrukter och lök i långkoket. Det ger en mycket härlig och mustig smak. Salta lagom, använd gärna soja som ger en rundare sälta.

4. Var försiktig med lagerblad och kryddpeppar. För mycket lagerblad gör maten besk, för mycket kryddpeppar tar över all smak. Börja med lite, smaka av och tillsätt eventuellt mer.

*Källa: Mitt kök