Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: FotoliaFoto: FotoliaFoto: Fotolia
Foto: Fotolia

Örtkryddor – 5 knep som håller dem vid liv

Har du svårt att hålla liv i de färska kryddväxter du köpt i affären? Du är inte ensam. Men med 5 enkla knep kan du få färsk basilika, salvia, mynta och andra örtkryddor att frodas i ditt kök. Se här.

1. Plantera om örtkryddor

Foto: FotoliaFoto: FotoliaFoto: Fotolia
Foto: Fotolia

Kryddväxter vi köper i vanliga mataffärer står ofta i väldigt näringsfattig jord. Plantera därför om de örter du köpt på kruka i ny, näringsrik jord. På så sätt hjälper du dina kryddväxter att hålla sig vid liv.

Du kan också ta en stickling från t ex basilikan och sätta den i vatten. Efter några dagar har små rötter bildats och du kan plantera skottet i jord i en ny kruka.

2. Vattna dina örter lagom mycket

Foto: FotoliaFoto: FotoliaFoto: Fotolia
Foto: Fotolia

Vattna inte direkt på plantan eller jorden. Häll istället vatten på sidan om plastkrukan som kryddan köpts i, ner i den större krukan. Basilika, timjan och andra örter släcker törsten själv och ett knep är att hälla vatten på ett fat, låta växten suga upp vatten genom rötterna i cirka 5 minuter och sedan hälla bort överflödigt vatten.

3. Klipp och knipsa

Vanliga kryddväxter vi köper i kruka mår bästa av att klippas och knipsas regelbundet. Ta därför för vana att knipsa bort större blad så att de små bladen får mer utrymme och växtkraft. Passa också på att gallra örterna. De vi köper i mataffären är ofta för täta så dra försiktigt bort stänglar nerifrån roten så de som blir kvar får plats att växa sig starka.

Testa också att klippa ner den ordentligt innan du planterar om den så är chansen större att den tar sig i den nya jorden.

4. Rätt placering

Foto: FotoliaFoto: FotoliaFoto: Fotolia
Foto: Fotolia

Kryddörter av alla de slag behöver mycket ljus. På vinterhalvåret kan de därför behöva en extra lampa för att överleva. Resten av året fungerar det att ställa dem i ett fönster med bra ljusinsläpp men undvik att ha dem i direkt solljus. Blir det för varmt överlever de inte. Bäst är att ställa dem någonstans i köket där de får ljus men slipper värme från t ex spisen. Är det ont om plats i ditt kök kan du hänga dem i amplar.

5. Packa rätt

Foto: FotoliaFoto: FotoliaFoto: Fotolia
Foto: Fotolia

När du köper örtkryddan i affären står den visserligen på grönsaksavdelningen men sällan i kyldisk. Det beror på att örtkryddor inte gillar kyla. Var därför noga när du packar matkassan och undvik att ställa örtkryddorna bredvid kyl- och frysvaror. Det tar kål på din kryddträdgård innan du hunnit börja odla den.

Läs också: Så odlar du groddar

Läs också: Här är det nyttigaste fröerna

Läs också: Så odlar du med hydrokultur

Källa: Tretti Levadyrtbilligt

Odlingstips

√ Örter är olika känsliga - en del kräver ganska mycket omsorg och bra jordmån för att klara sig medan andra växer som ogräs. Mynta och oregano är två örter med stark livskraft.

√ Istället för att gallra kryddan kan du dela den i några delar och plantera ut dem i varsin kruka med näringsrik jord. Ev. behöver dessa också gallras lite grann men inte lika omfattande.

√ En ekologisk krydda klarar sig oftast bättre än de som "hetsodlats" för att växa snabbt.

√ Örter gillar näringsrik jord. Plantera därför om dem i hyfsat stora krukor så rötterna får gott om utrymme.

√ Vattna inte för mycket. Många örter växer normalt vilt i torra miljöer, t ex rosmarin och timjan.

√ En matsked färska kryddor motsvarar cirka en tesked torkade.

Artikel från Mitt kök