Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

5 kända svenskar: Det här äter vi helst till helgmiddag

Till helgen är det roligt att lägga ner lite extra tid och energi på matlagningen. Vi har frågat fem svenska kändisar om vad de helst bjuder vänner och familj på när det är dags för middagsbjudning. Spana in vem som ofta gör pastarätter, och vem som gör bjuder gästerna på hemgjord kebab. 

Tareq Taylor – Kock och programledare

Foto: Mattias Ankrah/SVT / Allt om Mat

Vad lagar du när du ska bjuda gäster på helgmiddag?

– Jag är ganska enkel av mig. Jag föredrar att laga grytor och sådant som ska in i ugnen. Jag tycker om att laga mat som gör det möjligt att ha tid med det andra runtomkring. Det är ingen idé att bjuda hem en massa människor om kocken ska stå i köket hela tiden. Jag föredrar att göra enkla rätter som lämnar utrymme för att sitta ner och hålla ett samtal. Jag gillar good dining I stället för fine dining. Efter ”Kockarnas kamp” bjöd jag hem alla som var med och då blev det coq au vin. Det är väldigt gott och man kan ha ett stabilt vin till. Det behöver inte vara så vansinnigt komplicerat.

Marie Mandelmann – Tv-profil

Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

Vad lagar du när du ska bjuda gäster på helgmiddag?

– Vi äter väldigt mycket lamm, det bjuder jag gärna på. Men det beror också på vad jag är på för humör. Vill jag lägga mycket tid för att jag känner mig inspirerad så påbörjar jag matlagningen dagen innan och planerar. Eller så har man inte alls den feelingen och slänger ihop något enkelt. Det finns dagar, speciellt på vintern när man är lite extra trött. Då är det bra att förenkla genom att ha olika förädlingar i skafferiet så man kan ta fram till exempel en burk kimchi eller inlagda kronärtskockor. Man kan göra det enkelt för sig, att göra det jobbet när det finns energi på sommaren. Så plockar man fram det när man inte har inspiration.

Benjamin Ingrosso – Artist och tv-profil

Foto: Karin Törnblom / IBL

Vad lagar du när du ska bjuda gäster på helgmiddag?

– Jag skulle nog servera en löjromsrätt till förrätt. Jag älskar frasig potatis med löjrom och brynt smör, som råraka, det är något av det godaste jag vet. Sedan blir det kanske någon lätt pasta. En pappardelle med champagnesås, gräslök och citron – den får gärna vara lite fräsch. Eventuellt river jag på lite tryffel, jag älskar när det är lyxigt. Till efterrätt blir det en Tarte tatin med lite flingsalt och crème crue. Det blir kolhydrater på kolhydrater helt enkelt!

Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Vad lagar du när du ska bjuda gäster på helgmiddag?

– På hösten kanske det skulle bli någon gryta. Nu äter jag inte kött längre, men skulle jag göra det skulle jag göra en boeuf Bourguignon och servera med potatismos. Det tar tid, men blir så otroligt gott. Det går att göra en god vegetarisk också, även om de som äter kött nog tycker att det är en lögn. Annars blir det någon pasta, pasta är guds gåva till mänskligheten. Jag gör en god rödvinspasta, så det är inte ovanligt att jag slänger ihop en sådan.

Nour El Refai

1 AV 2
Foto: TV4/CMORE / Hembakat
2 AV 2
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Vad bjuder du på om du har vänner över på helgmiddag?

– Min hemgjorda kebab är väldigt poppis, den vill gärna mina bonusbarn ha när de kommer på besök. Den tar lång tid att förbereda, jag brukar tillaga den på låg värme under lång tid. Vätskan försvinner under tiden och då blir den så hårt packad att den kan skäras i tunna skivor och stekas. Det är nog min mest populära rätt. Jag lagar väldigt gärna kyckling också, det är sällan man får kyckling som är bra. I Sverige är man så fixerad av den tjocka vita kycklingfilén som jag tycker är tråkig, jag vill ha styckdelarna med skinn på så det blir saftigt och krispigt.

 

Läs mer:

Min mathelg med Tom Sjöstedt 

8 trendiga rätter som alla pratar om just nu

10 rätter som passar perfekt i matlådan