Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: ShutterstockFoto: ShutterstockFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

5 intressanta fakta om mullbär

Mullbär är ett spännande bär med en lång historia. De smakar nästan som godis och är otroligt nyttiga. Men vad vet du egentligen om mullbär? Här listar vi 5 intressanta fakta om de härliga bären. 

1. Producera silke

Mullbären har ett lite annorlunda användningsområde. När det svarta mullbäret kom till Europa under 500-talet användes dess blad som mat till silkesmaskar, något som kineserna länge sysslat med.

Senare började man använda vita mullbär till silkesproduktion, bland annat eftersom det har tunnare blad. Mullbärssilke kallas silke från särskilda larver som bara äter blad från vita mullbärsträd. Denna typ av silke anses vara finast och är väldigt exklusiv.

Under en period försökte man producera silke i Sverige. Det hela gick dock i stöpet, kanske för att både mullbär och silkesmaskar föredrar varmare klimat.

2. Bär med gamla anor

Mullbäret är ett gammalt bär som ursprungligen kommer från Västasien, därefter började bären växa längre västerut. Grekerna kände till bären redan 300 år före kristus och mullbär omnämndes även av Plinius som levde i i Italien mellan 23-79 efter kristus.

Mullbär tros ha kommit till Sverige under 1600-talet. Förutom produktion av silke var andra användningsområden saft, vin och smink.

3. Mullbär kan odlas i Sverige

Foto: Foto: Shutterstock

Drömmer du om att kunna plocka egna mullbär i trädgården? Den drömmen kan bli sann. Det är fullt möjligt att odla mullbär i Sverige men skörden blir sällan stor. Bäst går det i södra delen av landet. Bären blir dock betydligt mindre än i Sydeuropa.

Trots det kan det vara kul att prova. Vanligast är att odla Morus Mulle som är en tåligare sort. Men täck över rötterna under vinter och vår för att undvika frostskador.

4. Smakar kola

Mullbär finns att köpa i vanliga matbutiker och hälsokostbutiker. Men de du hittar i affären är oftast torkade och importerade från asiatiska länder. Torkade mullbär smakar sött med en ton av kola. Det är gott att ha i müsli och till yoghurt eller fil.

Trots sin söta smak är mullbär väldigt nyttiga. De innehåller mycket C-vitamin och massor av antioxidanter. Dessutom är de rika på järn och kalcium.

5. Mullbär är lätt giftiga

Även om mullbär är gott ska du låta bli att smaka på dem innan de mognat. Omogna mullbär är lätt giftiga och ska därför inte ätas.

 

Källa: SLU, Saltå Kvarn, Wikipedia

Artikel från Mitt kök