5 goda svamprecept - från tapenade till ravioli
Svamp adderar både smak och färg i matlagningen. Har du nära till en skog kan du dessutom hitta en hel del matsvampar för eget bruk. Här får du 5 recept med svamp som vår kock och matredaktör Gunilla von Heland skapat. Laga och njut!
Finns det något bättre än att gå i en gammal skog och plötsligt se att det lyser gult av fina kantareller? Karljohan och trumpetsvamp är andra säkra kort med utsökta smaker. Det är bara att fatta korgen, gå ut och ta vara på alla dessa godingar.
Kantarelltoast
Potatiskräm med kantareller
Höstsallad med kantareller
Tapenad med svamp
Kyckling i ugn
Ravioli med svamp
PROFFSTIPSET!
Plocka bara svamp som du känner igen!
Ha alltid kniv med i skogen och se till att rensa svampen direkt på plats.
Matcha mat och dryck
TILL TAPENADE MED KARLJOHANSVAMP PÅ VITLÖKSCROSTINI:
Le Lion Féroce 2020 (22324), Frankrike, 119 kronor. Sydfranskt rödvin i generös stil. Här finns toner av plommon, björnbär, örter och lite lakrits.
TILL HÖSTSALLAD MED KANTARELLER OCH KRÄFTSTJÄRTAR:
Côtes du Rhône Blanc 2021 (71947), Frankrike, 129 kronor. Smakrikt, friskt vitt vin med god druvighet, inslag av örter, vita blommor och lime.
TILL KYCKLING I UGN MED SVAMP OCH CHORIZO:
Lat 42 Gran Reserva 2015 (12679), Spanien, 199 kronor. Klassiska rioja-drag med toner av plommon, kryddor, torkad frukt och färsk tobak.
TILL SVAMPRAVIOLI MED KARLJOHANSVAMP OCH VALNÖTTER:
Borgogno Barbera d´Alba Superiore 2019 (74201), Italien, 179 kronor. Elegant rödvin med drag av körsbär, hallon, örter och en lätt krydda. Koncentration och fin friskhet.
TILL POTATIS- OCH JORDÄRTSKOCKSKRÄM MED KANTARELLER OCH FORELLROM:
Bourgogne Les Murelles 2020 (5837) Frankrike, 169 kronor. Generöst och smakrikt vitt vin i fyllig stil. Här finns stråk av plommon, mineraler och en lätt rostad ton.
TILL KANTARELLTOAST MED FÄRSKOST OCH PÄRON:
Allesverloren Chenin Blanc 2021 (75986), Sydafrika, 99 kronor. Vitt vin i ganska fyllig och smakrik stil. Lätt kryddiga toner, stråk av nötter och ett fräscht inslag av citrus.
ALKOHOLFRITT:
Ingrid Marie Äppelmust 2020 (1993), Sverige, 25 kronor (25 cl). Must med härlig äppelkaraktär med balans mellan sötma och friskhet, stråk av honung och en lätt kryddighet.
Recept & styling Gunilla von Heland Foto Per Ranung
Läs också:
Plocka bär och samla ätbart i skogen - guide och tips