Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: ShutterstockFoto: ShutterstockFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

5 fantastiska fakta om persikor

Söta, saftiga och alldeles underbart goda. Nyttiga är de också! Här är 5 fantastiska fakta om persikor! 

1. Plommonsläkte

Persikan är en stenfrukt som växer på trädet prunus persica, som tillhör plommonsläktet. Det finns över 2000 sorters persikor i världen.

2. Persika, nektarin och aprikos

Persikan och nektarinen är i princip samma frukt, även genetiskt. Nektarinen är en framodlad variant av persikan och det skiljer en ynka gen mellan dem, vilken gör att persikan har luddigt skal och nektarinen slätt. Även aprikosen är nära släkt till dem båda, men är mindre än både persikan och nektarinen och har ett halvluddigt skal som är lite mittemellan de andras.

3. Mandelmassa

Fröet inuti den hårda persikokärnan påminner mycket om mandel, både till utseende och smak. Det används även för att dryga ut mandelmassa samt att göra ”falsk” mandelmassa och marsipan, och ibland även för att ge mandelsmak till vissa livsmedel.

4. Nyttiga

Persikor är proppfulla med nyttigheter. De innehåller höga nivåer av C- och A-vitamin, betakaroten. De är även en bra källa till vitaminerna E, B1, B2, B3, B-6, samt folsyra och pantotensyra. Persikan bjuder även på mineraler som kalcium, kalium, magnesium, järn, mangan, fosfor, zink och koppar.

5. Donutpersika

Paraguayo, även kallad donutpersika, är en underart till persikan och alltså ingen ”riktig” persika. Den sägs ha en något sötare smak, och har även ett mindre luddigt skal.

 

Källor: Harryanddavid, Justfunfacts, Spoonuniversity.

Artikel från Mitt kök