Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: joachim karlsson

Gör sommarens härligaste surdegsmacka – härliga och fräscha recept!

Att baka och äta surdegsbröd är en trend som håller i sig. Här tar vi upp 5 intressanta fakta om surdegsbröd samt bjuder på ett par härliga, fräscha recept på surdegsmackor.

1. Surdeg finns som både pulver och våt. Man kan faktiskt själv torka sin surdeg om man till exempel ska resa bort och inte kan passa den. Degen hälls ut på en ugnsplåt och torkas på låg värme tills vattnet är borta. Förvara sedan den torkade surdegen i en burk med tätslutande lock. När du kommer hem igen är det bara att tillsätta vatten för att väcka surdegen.

2. När man bakar med surdeg är inte hela degen med mjöl en surdeg, utan surdeg är det man tillsätter i lite mindre mängd på samma sätt som man använder jäst. Mängden ren surdeg i brödet är därför mindre än vad man kanske tror. Ofta används jäst och surdeg i kombination.

3. Surdegar kan ha olika surhetsgrad och ge olika smak. Det beror på hur mycket ättik- eller mjölksyra den har. Ättiksyra ger syrligare och intensivare smak medan mjölksyra ger mjukare smak. Bland annat går syrligheten att styra med temperatur där mjölksyra trivs bäst vid 37-40 grader och ättiksyra vid 20-25 grader.

4. Om man bakar ett surdegsbröd med mycket fullkorn behöver degen jäsa längre. Detta för att brödet inte ska bli torrt och smuligt.

5. Fördelarna med att baka bröd med surdeg är många. Surdegen utvecklar brödets arom, håller brödet saftigt och färskt längre samt ökar upptaget av nyttiga mineraler. Surdegen bidrar dessutom naturligt till längre hållbarhet genom sänkt pH-värde med mindre risk för mögel.

Här är några goda och fräscha surdegsmackor som du kan göra själv med hjälp av bröd från Pågen:

Surdegsmacka med svampfyllning

Foto: joachim karlsson

En superläcker macka som funkar med valfritt surdegsbröd! Brödet och svampen steks gyllenbruna i smör och toppas med syrad röd steklök och smetana.

Här hittar du receptet

Lyxig bookmaker

Foto: joachim karlsson

Surdegsbröd LantGoda passar perfekt med den lyxiga kombon av ryggbiff, dijonsenap, pepparrot, kvisttomater och dragonkräm.

Här hittar du receptet