Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Baka ljuvliga fyllda bröd i stekpanna
2 AV 2
Foto: Shutterstock

5 enkla tips- så bakar du saftigt och gott matbröd

Det finns inget bättre än doften av nybakat bröd. Här samlar vi 10 härliga recept på matbröd att servera till frukost, på buffé eller till soppan. Dessutom får du våra bästa tips på hur du lyckas med matbrödet. 

Ljust, mörkt, hårt, mjukt, sött, salt. Matbröd finns i alla möjliga olika varianter och kan varieras i både smak och form. Allt om Mat:s konditor Anna Nordh tipsar om hur du får ett saftigt, gott bröd och vad du ska tänka på. 

Använd en våg

Väg mjölet i stället för att mäta det med decilitermått. Det blir mer exakt och risken att brödet blir torrt minskar. Ett tips för att se om degen är bra är helt enkelt att känna på den. Den ska vara klibbig men inte kladdig. Det vill säga, degen ska inte fastna på fingret men den ska inte heller ha en torr yta.

Dra ner på jästen

I ett paket jäst (50 g) finns runt 500 miljarder jästceller. Oftast går det bra att dra ner på jästmängden i ett recept, det som är viktigt är att låta degen jäsa lite längre. En längre jästid ger också mer smak. Använd gärna kalla ingredienser och låt degen jäsa i kylskåpet över natten.

Mät temperaturen

För att vara helt säker på att brödet är färdiggräddat är termometern ett smart redskap att ha till hands. Vid 95–98 grader är både ljusa och mörka bröd färdiggräddade, men ett bröd som är väldigt grovt kan behöva ett par grader till.

Starkt mjöl

I bland hör man om ett så kallat starkt mjöl. Vad man menar med det är att det är proteinrikt, vetemjöl special är ett exempel på ett sådant mjöl. Ett proteinrikt mjöl rekommenderas inte till kakor som riskerar att bli sega, men är bra till matbröd där degen ska bli elastisk och spänstig.

Hård skorpa

För att få en hård skorpa på ett matbröd (till exempel levain), gräddas brödet i hög värme i början av gräddningen. Sänk sedan värmen till 225–250 grader när brödet sätts in i ugnen. Ett annat tips är att ställa en ugnsform eller plåt längst ner i ugnen, och kasta in vatten på plåten eller i formen precis i början av gräddningen. Vattnet blir till ånga som ger brödet en hårdare yta.

Läs också:

6 köksprylar som underlättar när du ska baka bröd och bullar

Recept på 5 klassiska svenska landskapsbröd