Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Nils Molinder visar steg för steg
2 AV 2
Foto: Eva Hildén

5 enkla recept med lax och kockens bästa laxtips

Lax är en god fisk som är enkel att laga - den går att ugnsbaka, grilla, ha i soppa och gryta, i en lasagne eller gratäng. Men hur tillagar man lax i olika former på bästa sätt? Cecilia Lundin, kock och receptmakare på Allt om Mat, ger här tips på hur du tillagar lax.

På Allt om Mat hittar du mängder av recept på goda laxrätter och här har vi valt ut några av våra favoriter - enkla recept på goda middagar med lax. Passa också på att ta del av kockens bästa tips på hur du lagar och kryddar lax.

Vad är viktigast att tänka på när man tillagar lax?

– Välj alltid Krav och MSC-märkt lax! Det är viktigt att inte överkoka eller –steka laxen, då blir den torr och inte rolig att äta. Följ anvisningarna i receptet du valt. Vill du vara riktigt säker på att laxen inte blir torr kan du sätta i en termometer, detta gäller framför allt om du har en större bit lax. Laxen är perfekt när den har 50° innertemperatur. Då är den färdiglagad men har fortfarande en saftig och lite rå kärna.

Går det lika bra att använda grädde som crème fraiche när man lagar lax eller är någon mejeriprodukt att föredra?

– Det spelar ingen roll vilken mejeriprodukt som används, följ det recept du har valt.

Vilka kryddor fungerar bäst tillsammans med lax?

– De flesta kryddor passar bra att krydda laxen med - örtkryddor, chili, curry, tacokryddor mm. Fiskköttet är fett och tar lätt åt sig de kryddor som du vill använda.

Färsk eller fryst lax – hur ska man tänka vid tillagning då?

– Det beror lite på vad laxen ska användas till. I en gratäng, soppa eller gryta när laxen omges av mycket sås och vätska går det bra att använda både fryst och färsk lax. Ska man däremot ugnsbaka en laxsida är färsk fisk att föredra. Risken är att fryst lax kan bli lite torr. 

Vilken del av laxen är det man hittar portionsförpackad i frysdisken?

– Det är skinn– och benfria bitar skurna direkt över laxfilén. I kyldisken hittar man så kallad laxloin, det vill säga den övre ryggfilén som är mindre fet än den undre och som ofta används till sushi.

Ska laxen frysas innan den gravas?

– Förr sa man att laxen alltid skulle frysas 3 dygn före eller efter gravning. Detta gäller nuförtiden enbart vildfångad lax medan odlad lax inte behöver frysas.

5 goda recept med lax att laga till middag

Laxstroganoff

Smarrig lax med smashed potatoes

Lyxig laxpaj

Laxgryta

Lättlagad laxpasta

Läs också: KÖKSSKOLAN - så styckar du lax

Läs också: 8 enkla recept på snabblagad pasta 

Gillar du att laga mat i en form? Då är grytor perfekt för dig. Här är 10 recept på goda grytor för alla tillfällen och smaker

Läs också: 5 goda grytor med fläskfilé