Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ulrika Ekblom

4 lyxiga helgrätter med delikatesspotatis

Delikatesspotatis är vardagspotatisens fina kusin. Vi tipsar här om 6 olika sorter och recept att laga av de lyxiga knölarna. Varför inte bjuda på en lyxig potatiskräm med tryffelsmak, eller friterade potatisskal i helgen? Vi guidar i delikatesspotatisdjungeln.

Potatis har funnits i det svenska köket i flera hundra år, närmare bestämt från mitten av 1600-talet. Men den har i vår tid hamnat allt mer i skuggan av pasta och ris. Det är därför hög tid att lyfta knölen som är både god, ofta närodlad och prisvärd. Här har receptmakaren Liselotte Forslin gjort en guide till 6 sorters delikatesspotatis och recept på lyxiga rätter av laga av dem.

Delikatesspotatis - vänstra raden: carolus, amandine och asparges. Högra raden: sunshine, ratte och mandelpotatisDelikatesspotatis - vänstra raden: carolus, amandine och asparges. Högra raden: sunshine, ratte och mandelpotatisDelikatesspotatis - vänstra raden: carolus, amandine och asparges. Högra raden: sunshine, ratte och mandelpotatis
Delikatesspotatis - vänstra raden: carolus, amandine och asparges. Högra raden: sunshine, ratte och mandelpotatis Foto: Ulrika Ekblom

Guide till 6 sorters delikatesspotatis

CAROLUS Ett gott alternativ till King Edward, en sort som kan vara mycket besprutad. Carolus är ofta ekologiskt odlad och är en mjölig sort som ger stora fina potatisar.

AMANDINE En fast tunnskalig gourmetpotatis framtagen i Bretagne. Den finns hela året om och är populär bland kockar på grund av sin fina, runda smak.

ASPARGES Eller sparrispotatis – namnet kommer av den avlånga, lätt flikiga formen – är en fast potatis med tunt skal. Släkt med rattepotatisen. Perfekt att rosta eller koka med skalet kvar och skära ner i en god potatissallad.

SUNSHINE Fast potatis med ett gult vackert fruktkött med smörig smak. Finns ekologiskt odlad. Passar till det mesta, koka, stekta, ugnsrosta mm.

RATTE Är liksom amandine en fransk gourmetpotatis. Även den har fast kött och tunt skal. Ät den gärna med skalet kvar, rosta eller koka och vänd ner i en sallad med en god vinägrett .

MANDELPOTATIS Sveriges gourmetpotatis. Små avlånga mjöliga potatisar med gult fruktkött och mild nötig smak. Passar utmärkt till puré eller ugnsrostade med skalet på.

Tänk på det här när du väljer potatis

Många vanliga mjöliga eller fasta sorter kan ersättas av andra med samma egenskaper.

Mindre potatisar som t ex mandel- och rattepotatis behöver inte skalas före tillagning.

Mjölig potatis är godast att ugnsrosta då dess kött är just mjöligt och ger mer krisp, speciellt om du kokar den först och mosar den lätt med en gaffel, s k smashed potatoes. Brottytorna blir oregelbundna och ger ett knaprigt resultat.

Om du gör fransk potatissallad får potatisen gärna vara lite ljummen när du häller på vinägretten, då suger den åt sig smakerna bättre.

Förvara alltid potatisen mörkt och svalt.

Läs också: Recept på smashed potatoes 

Lyxiga rätter med delikatesspotatis - recept av Liselott Forslin

Hemgjord gnocchi

Lyxig potatiskräm med tryffelsmak

Frasig gratinerad potatis

Lyxsnacks av potatisskal

Recept och styling Liselotte Forslin Foto Ulrika Ekblom - Söderberg Agentur

Läs också:

Proffskocken som vägrar mospotatis

Så odlar du potatis på liten yta

6 spännande fakta om potatis