3 krögare om hävda restriktioner: ”Glädje och lättnad”
Nyligen kom beskedet som så många väntat på: coronarestriktionerna ska efter 1,5 år hävas. I krogbranschen, som drabbats hårt av pandemin, drar många en lättnades suck. Samtidigt menar flera krögare att tiden under pandemin inte endast varit nattsvart, utan att perioden också bidragit till att restaurangerna tvingats tänka nytt – och i flera fall också blivit bättre.
– Teamkänslan har förstärkts rejält och vi har kommit varandra närmare, säger Fredrik Eriksson, krögare i Stockholm.
1,5 år av att leva i en pandemi har gjort att ett liv med coronarestriktioner blivit det nya normala, en del av människors vardag. Trots att Sverige inte haft någon total nedstängning av samhället, har livet sett klart annorlunda ut för de allra flesta sedan mitten på mars 2020, när pandemin tog fäste och skakade om världen på allvar. Den 29 september ska de flesta av restriktionerna hävas – nattklubbar kan öppna, sportevenemang med publik blir tillåtna – och restauranger kan ta emot så stora sällskap de vill, och ha öppet in till småtimmarna. Livet kan sakta börja återgå till hur det en gång var.
Glädje och lättnad
Krogbranschen är en av de industrier som drabbats hårdast av pandemin, och kanske kommer det därför inte som en överraskning att personer i branschen nu tar emot regeringens besked om hävda restriktioner med öppna armar.
Fredrik Eriksson, som driver flera restauranger i Stockholmsområdet, är en av alla de krögare som är lättade över att restriktionerna nu ska slopas.
– Vi ser självklart extremt positivt på det här, men tror samtidigt det är viktigt att vi alla fortsätter tänka med sunt förnuft. Förra året byggde vi en glasterass hos oss på Långbro Värdshus för att kunna ha större yta vid gästernas ankomst, dessutom utökade vi utrymmet runt julbuffén. Det är sådant som vi kommer fortsätta med även framåt, säger Fredrik Eriksson.
”Svältfödda på socialt umgänge”
Tv-kocken, kokboksförfattaren och tidigare vinnaren av programmet ”Sveriges Mästerkock” Sandra Mastio driver sedan ett par år tillbaka pizzarestaurangen Mastio i Malmö. Hon drar en lättnades suck över beskedet att restriktionerna nu ska lättas.
– Man har ju vetat att den här dagen ska komma, man inte när, men det känns otroligt skönt att det är dags nu. Man märker att det finns en väldig längtan efter det normala, och jag är också glad om jag får återgå till det normala och fokusera på det vi gör bäst – och det är ju mat och serviceupplevelser. Det har varit fokus på så extremt mycket annat det senaste året, säger Sandra Mastio och fortsätter:
– Samtidigt tror jag att det är extremt viktigt att fortsätta visa respekt för varandra. Hos oss kommer vi kommer fortsätta med större avstånd mellan bord och stolar, och vi kommer fortsätta uppmana till att tänka på handhygien. Men vi krögare behöver få börja omsätta normalt igen. Vi har tagit bort runt 25 procent av våra sittplatser, och det är klart att det märks, säger hon.



Och även om det kommer ta tid, är Sandra Mastio positiv i tanken om att tillvaron en gång kommer kunna återgå till hur den var innan pandemin slog till – med fartfyllda restauranger fulla av liv.
– Jag försöker alltid ha en positiv syn på livet, det kan låta krasst, men det är så jag fungerar. Jag tror att vi kommer komma tillbaka, människor är svältfödda på socialt umgänge och längtar efter att gå ut, äta gott och stöta på personer man känner ute i vimlet. Framför allt är man så trött på att låta en bakterie påverka ens liv, säger Sandra Mastio.
Förstärkt teamkänsla och effektivare arbete – en pandemieffekt
Och trots att tiden har varit allt annat än enkel för landets krögare – så har det funnits ljusglimtar och till och med positiva effekter som kommit ur pandemin. Fredrik Eriksson menar att pandemitiden påverkat sammanhållningen i personalen – på ett bra sätt.
– Vi har lärt oss väldigt mycket bra under den här pandemin, det ska man inte glömma. På våra restauranger har vi jobbat mycket med kommunikationen, teamkänslan har förstärkts. Vi har haft täta personalmöten och fokuserat på att klara av det här tillsammans, försöka hålla i ett positivt tänk, säger Fredrik Eriksson.
Ändrat menykoncept
På Stockholmsrestaurangen TAK, där matprofilen och stjärnkocken Frida Ronge är kulinarisk chef, har man lagt om en stor del i arbetet för att effektivisera, vilket har gett positiva resultat.
– Vi ändrade hela vårt menykoncept när pandemin slog till, nu är det i princip en och samma meny för både lunch och middag, det kommer vi fortsätta med. Nu kan vi ha samma personal som jobbar lunch och kväll, och det är en stor effektivisering. Dessutom har vi under året kunna bredda kompetensen bland personalen, det känns väldigt roligt, säger Frida Ronge.
Ronge ser positivt på beskedet om lättade restriktioner, och nu hoppas hon att restaurang- och hotellbranschen ska kunna ta sig tillbaka från den tuffa tiden. På restaurang TAK har man redan kunnat se tendenser på att personer är sugna på att ett levande och härligt restaurangliv.
– Vi är glada att ha fått tillbaka den härliga stämningen i restaurangen, och ser fram emot att inte behöva ha ordningsvakter som måste fånga in personer som vill röra sig. Det känns att människor nu är sugna på att gå ut och träffas, ha trevligt och äta gott. Nu har vi ju fortfarande distans mellan borden, men vi märker ett extremt tryck igen på både lunch och kvällar vilket är fantastiskt kul, säger Ronge.
Läs mer: Stjärnkocken lämnar tv-uppdragen för att satsa helhjärtat på lyxkrogen