Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Istock

3 goda franska roséviner - och hur du matchar med mat

Provence i Frankrike är verkligen klassisk rosévinsmark. Det är hit många producenter sneglar när de gör de bleka, torra, friska roséviner som blivit de trendigaste. Vår vinexpert Gunilla Hultgren-

Karell tipsar om 3 goda franska roséviner att testa - och hur ska matcha dessa med mat!

Bland de kontrollerade ursprungsområdena i Frankrike är Provence klart störst. Det är verkligen klassisk rosévinsmark. Det är också mot Provence många producenter sneglar när de gör de bleka, torra, friska viner som blivit de trendigaste. Druvor som oftast används till vinerna är syrah, grenache, cinsault, mourvèdre och carignan. Det vanligaste är att man använder sig av en druvblandning.

Vingård, Provence i Frankrike. Foto: Michal Krakowiak

Det produceras en hel del rosévin i Rhône, och det viktigaste distriktet där är Tavel i den södra delen. Här använder man sig av ungefär samma druvor som i Provence, men rosévinerna från Tavel är generellt smakrika och kraftfulla. Druvornas skal får laka ur längre tid i musten, och resultatet blir fylligare, fruktigare viner. Ofta utvecklas de här rosévinerna med några års lagring, vilket inte hör till vanligheterna.

Ett stort rosévinsområde är Langue-doc-Roussillon. Det görs också mycket rosévin i till exempel Loire och Bordeaux. Ett spännande område är Korsika, som har en egen, mer smakrik stil på sina roséviner, som ofta är utmärkta till mat.

3 franska roséviner att testa

Foto: gael_f

Prova tre franska roséviner från olika distrikt. Leta efter likheter och skillnader. Titta på färgen, känn efter hur smakintensiteten är, om fruktsyran är integrerad, om det finns någon sötma i vinerna, vilket vin som är godast! Det kan bli spännande diskussioner runt bordet.

1. Domaine Vico Sciaccarellu Rosé 2016 (2178), Korsika, 99 kr.

Ganska smakrikt med drag av hallon och körsbär, lätt ton av färsk mandel. Druva: sciaccarellu, en korsikansk specialitet.

2. Les Lauzeraies Tavel 2015 (2724), Côtes du Rhône, Tavel, 115 kr.

Smakrikt, distinkt med drag av röda äpplen, körsbär, fräschör och längd. Druvor: grenache, cinsault.

3. M de Minuty Rosé 2016 (2590), Provence, Côtes de Provence, 119 kr.

Stramt och friskt i sval stil. Toner av röda bär, citrusskal, örter. Druvor: cinsault, grenache och den provensalska druvan tibouren.

Spara dina favoritviner i vår vin-app

Om du vill spara ner dina favorit­viner och lägga till i inköpslistan rekommenderar vi att du laddar ner vår Vinapp. Där finns alla betyg på ett och samma ställe. Över 1600 viner!

appen kan du söka på land, pris och betyg. Våra vinprovare har testat och betygsatt hela Systembolagets ordinarie sortiment!

Här laddar du ner appen!

Matcha franska roséviner med mat

Lökpizza med svarta oliver

Här finns både sälta, syra och sötma i maten och därtill lite välgörande fett från osten. Allt blir en fin smakkombination med ett rosévin med frisk syra, som bryter mot sältan och det feta. Rosévinets eventuella bärsötma möter också lökens sötma på ett fint sätt.

Ugnsrostad kyckling med vitlök och färska örter

Saftig kyckling smaksatt med vitlök och färska örter är en drömrätt till en lite mer smakrik rosé. Smakerna gifter sig på ett delikat sätt, och både vin och mat får en extra skjuts.

UNDVIK

Beska grönsaker. Undvik till exempel endivesallad och andra beska salladssorter. De gör att vinet upplevs som beskt och kärvt. Men med lite olivolja och salt blir det en bättre kombination.

Följ med på vinresa till Leth i Österrike!

Vi har skräddarsytt en riktig drömresa till Gyllene Glaset-vinnaren Leth i distriktet Wagram och besök i vackra Wien. Följ med oss dit den 13–16 september!

LÄS MER OM RESAN HÄR.