Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Presenter till mors dag – fina, hållbara och praktiska presenttips

Vad ger man till en mamma som redan har det mesta? Något användbart, något hållbart, något som gör den mamma du firar extra glad. Här är presenttips till mors dag – gåvor till alla fina mammor.

Kokböcker för grönsakssugna

Att odla egna grönsaker, frukter och bär är ingen konst. Allt som behövs är en liten yta, balkong eller pallkrage till exempel, och en stor dos tålamod. En bra kokbok om hur du ska ta hand om din skörd samt hur du använder hela grönsaken är bra tips på present till mamma med gröna fingrar.

Foto: Bonnier Fakta

"Grönsaker A-Ö recept och bruksanvisning" av Paul Svensson, Bonnier Fakta. Mer info - köp här (länk till återförsäljare) 

"Skörda Lagra Laga" av Theres Lundén & Johannes Wätterbäck, Bonner Fakta. Mer info - köp här (länk till återförsäljare)

Bihotell

Annorlunda hotell-present till mamma. Ett bihotell hjälper bin och trädgården. För att frukt, bär och grönsaker ska växa behöver vi pollinatörer av olika slag. Genom att installera ett bihotell någonstans i eller i närheten av trädgården hjälper vi några av dem att klara kommande vintrar. det går också att bygga ett eget bihotell om andan faller på.

Foto: Designtorget

Bihotell från Designtorget. Mer info - köp här (länk till återförsäljare)

Snyggt och bekvämt för fötterna

Oavsett ålder är det skönt att sticka in fötterna i ett par sköna tofflor. Den klassiska Dockstatoffeln är ett alternativ som står sig år från år.

Foto: Marléne Nilsén/Docksta Skofabrik

Dockstatoffel i modellen ”Gunilla” med tyget ”Talk about Cockatoos” formgivet av Emma von Brömssen. Mer info - köp här (länk till återförsäljare) 

Återanvändar förvaring och stumpstake

Foodwrap är lite som gammalt hederligt smörgåspapper fast tillverkat av ekologisk bomull, bivax och jojobaolja - ett inslagningspapper som både är hållbart och går att använda igen och igen. Att slå in utflyktsmackan i en plastpåse hör till det förgångna. Lika passé är det att slänga stumpar. Ställ dem i en stumpstake och njut av levande ljus ännu längre. Köp till ett galler så kan ljusen även hålla maten varm!

Foto: Designtorget

Foodwrap från Goodly. Mer info - köp här (länk till återförsäljare) 

Stumpstake formgiven av Jonas Torstensson för Born in Sweden, Designtorget. Mer info - köp här (länk till återförsäljare) 

Plocka och ät växter i naturen

Foraging handlar om att samla sin egen mat i naturen. Det har vi gjort sedan tidernas begynnelse men tappat bort lite i modern tid. Visst plockar vi lingon och blåbär och en och annan svamp men naturen har så mycket mer ätbart att erbjuda. För att vara på den säkra sidan och inte plocka hem något som INTE är ätbart finns nu massor av bra böcker att ha med sig ut i skog och mark.

"Äta vilda växter" av Lisen Lundgren, Bonnier Fakta. Mer info - köp här (länk till återförsäljare) 

"Vildplockat" av Niki Sjölund, Natur & Kultur. Mer info - köp här (länk till återförsäljare) 

"Din skogshandbok - en överlevnadshandbok för survivalister och andra skogstokiga" av Sara Starkström, Nicotext. Mer info - köp här (länk till återförsäljare)

Och missa inte ”Lilla ätbara floran” av Emma V Larsson och Maria Trolle

Rätt klädd för skogsliv

I skog och mark är bra utrustning a och o. En vind och/eller regntät jacka, bra kängor eller stövlar, en skön ryggsäck till utflyktsmaten och en korg att lägga svamp och annat ätbart i.

Anorak "Svalbard" från Norröna, Outdoorexperten. Vandringskängor "Forest" från Lundhags, Outdoorexperten. Svampkorg "Skogsbär" från Åhléns. Ryggsäck L.I.M 35 L från Haglöfs. 

Favoritkopp

Alla förtjänar en egen kopp - en liten eller stor variant att dricka sitt favoritte eller morgonkaffe ur. Kanske finns någon som passar just din mamma extra bra. En kopp från dig till en mamma i din närhet.

Muminmugg, Lilla My och Morran från Arabia, Åhléns.

Sköna skor och bra ljud till alla mammor

En mamma som springer eller går mycket behöver bra skor - ge ett bidrag eller gå ihop några stycken och köp ett par som håller i många steg. Eller så är det bra ljud till favoritmusiken som är bästa presenten till en mamma nära dig. Högtalare som kan tas med överallt där musik behövs.

Löparsko ”Bondi 7” från Hoka One One. Bärbar högtalare ”Roam” från Sonos, finns i svart och vitt. Bärbar högtalare ”Clip4” från JBL, finns i flera färger.

En tavla med de viktigaste recepten

Kokböcker i all ära - men visst kan det vara skönt att alltid ha några favoriter nära till hands. Kanske på en snygg tavla med recept på bland annat scones, chokladbollar och pizzadeg!

Kunskapstavlan ”Grundrecept”. Mer info - köp här (länk till återförsäljare) 

Välgörande te från morgon till kväll

Te finns i en mängd varianter och kanske är det hög tid att mamma får testa något nytt. Kanske ett ekologiskt örtte på lösvikt? Finns i flera olika smaker.

Foto: Botanical Brew / Botanical Brew produktbild Allt om Mat

Ekologiskt örtte Botanical Brew från Aquagustus. Mer info - köp här (länk till återförsäljare)

Recept till festlig Mors dag-meny hittar du här: