Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Tina Stafrén

13 goda recept till surströmmingsskivan

Surströmmingspremiären infaller tredje torsdagen i augusti varje år. Vi som älskar surströmming äter den på hårt tunnbröd med smör och mosad potatis. Vissa med tillägg av gräddfil och rå hackad lök. Här nedan är tips på rätter som passar för en riktig surströmming-fest!

Nu är det dags för surströmming! Vi har samlat goda recept på rätter och tillbehör som går fint ihop med fisken som är en riktig delikatess.

Så äter du surströmming på bästa sätt:

Surströmming på klassiskt vis äts med mandelpotatis, gräddfil, smör och lök i bröd (tunnbrödsklämma). Vi som älskar surströmming äter den på hårt tunnbröd med smör och mosad potatis. Vissa med tillägg av gräddfil och rå hackad lök.

Drickes med öl och snaps.

Då är det surströmmingspremiär

Surströmmingspremiären infaller tredje torsdagen i augusti. Fram till 1998 var det lag på att surströmming inte fick säljas tidigare för att den saluförda fisken skulle vara tillräckligt "mogen". Idag följs de tidigare lagarna genom att surströmmingstillverkarna själva är strikta med när de börjar sälja fisken.

De riktiga entusiasterna sparar dock burkar från året innan och äter när som helst på året!

Surströmming - genuint svenskt?

Surströmming anses vara genuint svenskt, men många länder har lagrat annan fisk på liknande sätt, genom att låta den fermentera, det vill säga jäsa. Det i sin tur hade att göra med att det fanns gott om fisk vissa perioder under året, och då behövde man kunna spara till kärvare tider.

Numera anses surströmmingstillverkning vara en kulturgärning, och för att bevara metoder och traditioner instiftades därför Surströmmingsakademien 1999.

Så här görs surströmming

Till surströmming används extra fet fisk, så kallad lekströmming, som fiskas på senvåren. Fisken rensas och läggs i saltmättat vatten i stora öppna kärl. Där får den ligga i några dagar i 15 –18°, så att jäsningen kommer igång. Under precis rätt betingelser utlöses ett mjölksyraenzym ur fiskens ryggrad som ger dess smak och konsistens. Sedan flyttas fisken till kärl med lock och de får ny saltlake. Så får de stå i ungefär 8 veckor innan de är färdiga och tappas på burk.

Rätter att servera till surströmmingsskivan

Är du inte jätteförtjust i surströmming finns det mycket annat gott att välja bland om du gör ett buffébord med dessa matiga rätter. Se recept nedan.