11 proffskockar avslöjar: Här är våra favoriträtter
Vad äter en stjärnkock helst till middag – när det inte vankas lyxig fine dining på restaurang? Den frågan ställde vi till några av Sveriges mest folkkära stjärnkockar, och det visar sig att de är överens: det enkla är oftast det absolut godaste. Kan du gissa vilken kändiskock som gillar falukorv och snabbmakaroner lite extra mycket?
Läs hela listan med populära stjärnkockarnas favoriträtter här!
Det är lätt att tro att proffskockar helst äter avancerade och eleganta rätter som andas lyx och flärd. Men verkligheten verkar vara en annan. När Allt om Mat pratar med några av Sveriges främsta stjärnkockar visar det sig att de allra flesta helst äter enkelt och rejält när de är lediga och får välja helt fritt. Kanske tröttnar man på lyxmaten och längtar efter de trygga klassikerna man vuxit upp med? Spana in kändisarnas storfavoriter, och låt dig inspireras av de smarriga favoriträtterna.
Stjärnkockarnas favoriträtter
Erik Videgård – tv-kock och kokboksförfattare
– Jag är periodare och rör mig runt överallt i matvärlden. En tjock skiva nystekt anklever på rostad brioche med syltade plommon och ingefära har jag dock svårt att tacka nej till. Här möts smaker och konsistenser i ett gomglädjande fyrverkeri. Ett glas Alsace Riesling med lite ålder i glaset så är lyckan fullständig.
Filip Poon – sociala medie-profil och kokboksförfattare
– BBQ-ribs! Jag älskar det! Möra, saftiga och faller av benen så ska bra revben vara, gärna dränkt i en god BBQ-sås. Hemligheten med att få till de perfekta Revbenen är att låta dem gå länge i ugnen på låg temperatur. ”Low & Slow, the best way to go” som jag brukar säga.



Louise Johansson – tv-kock och kokboksförfattare
– Jag älskar Bouillabaise! Det är alltid lika gott, speciellt nu på hösten och vintern. Det blir ju en fantastiskt god buljong av musslor och räkskal och sen i kombo med apelsin och saffran. Jag brukar göra en basilikaaioli till sen så klart ett gott surdegsbröd till. Bästa som finns!
My Feldt – tv-kock, programledare och entreprenör
– Jag älskar mat, och äter gärna det som är i säsong. Jag är alltid väldigt pepp när det kommer en ny säsong. Men jag gillar klassisk mat så som kålpudding och köttbullar med potatismos. Men det är svårt, för mig handlar mat så mycket om hur man mår och vad man är sugen på för stunden.



Tom Sjöstedt – krögare och tv-kock
– Spagetti och köttfärssås är något jag äter ofta, det tröttnar jag aldrig på. Eller spagetti överlag, jag kan äta pasta hur ofta som helst. Falukorv med snabbmakaroner tröttnar jag heller aldrig på.
Fredrik Eriksson – krögare och tv-kock
– Jag måste nog säga helgrillad kyckling, och då ska den gärna vara tillagad just på grillen. På sommaren vill jag ha den med lite lättare garnityr, men nu på hösten kan man göra en god sky och tillbehör med svamp. Jag gillar den där nygrillade känslan och smakerna av vitlök, salvia och citron. Helgrillad kyckling är något som alla gillar, både barnen och farmor.
Sandra Mastio – krögare och tv-kock
– Spaghetti och köttfärssås - helst tillagad av min käre make. I vår familj är köttfärssås något som ska kokas länge, inget man slänger ihop i all hast. Den måste lagas med kärlek och ska helst puttra i många timmar. Det kanske märks att jag varit gift med en Italienare ett tag!



Jacob Holmström – krögare och ”Kockarnas kamp”-vinnare 2021
– Pappas ostkaka är något av det godaste jag vet. Den ska vara nybakt så den är fortfarande är ljummen, och serveras med grädde och någon sylt. Det spelar inte så stor roll vilken sylt, men hjortron är gott.
Sebastian Gibrand – Bocuse d'Or-representant 2021
– Kålpudding är favoriten, det är riktigt, riktigt gott.



Zeina Mourtada – Sociala medie-profil och kokboksförfattare
– Den frågan är som att fråga vilket av mina barn som är min favorit! Jag äter allt och är inte kräsen. Jag äter allt från surströmming till fyllda tarmar och lammtestiklar. Men det godaste jag vet är nog en het gryta med mycket chili, ett riktigt gott långkok.
Tina Nordsröm – Kock och tv-profil
– Jag och hela min familj längtar ofta efter äggakage. Det är något speciellt med den när man gör den rätt. Det är ägg, massor med smör och knaperstekt fläsk. I familjen är vi dock oense om lingonen, jag vill ha rårörda lingon och de vill ha så kallade ful-lingon. Men det är jättebra, då får jag ha min burk med rårörda för mig själv.
Våra bästa recept på kockarnas favoriter
Läs mer: