10 toppar från Österrike
Bästa österrikiska vinet? Vår vinexpert Gunilla Hultgren Karell vet vad hon väljer.
Vita viner
Leth Duett Riesling Grüner Veltliner Trocken 2008 (4587) Österrike, 69 kronor
Ett härligt vin med fin koncentration, lätt kryddighet och krispig, god frukt. Till exempelvis en toast skagen.
Betyg 5/5.
Rabl Grüner Veltliner 2008 (2296) Österrike, 159 kronor (1,5 liter)
En minibox med god, frisk druvighet och lätt pepprig ton. Utmärkt till en buffé eller som uppfriskande drink.
Betyg 5/5.
Tegernseerhof Selection Riesling 2008 (4280) Österrike, 98 kronor
Fantastiskt aptitretande med lime, grape och krispiga äpplen i smaken och en elegant markerad fruktsyra. Gott till skaldjur, naturella eller anrättade.
Betyg 5/5.
Steinschaden Grüner Veltliner 2008 (94018) Österrike, 69 kronor
Gott och okomplicerat med persikoliknande frukt och fin syra. Prova gärna att servera vinet till en klassisk wienerschnitzel.
Betyg 4/5.
Meinklang Grüner Veltliner 2008 (2931) Österrike, 79 kronor
Fräscht fruktigt ekovin med lätt kryddig ton och drag av päron. Till en fiskgryta med crème fraiche blandad med parmesan.
Betyg 4/5.
Gobelsburger Riesling 2008 (4376) Österrike, 104 kronor
Stramt, ungt vin med äpplig frukt, inslag av mineral och citrus. Gott till exempelvis citron- och olivoljebräserad torskkotlett.
Betyg 4/5.
Dessertvin
Lenz MoserTrockenbeerenauslese 2006 (12920) Österrike, 135 kronor (37,5 centiliter)
Dessertvin med rik, generös sötma och frukt som påminner om aprikoser, ananas och saffran. Mitt i prick till en crème brûlée.
Betyg 5/5.
Hafner Beerenauslese Cuvée 2004 (4233) Österrike, 84 kronor (37,5 centiliter)
Sött dessertvin med simmig smak, drag av mogna äpplen och aprikoser. Serveras med fördel till en bärdessert.
Betyg 4/5.
Rött vin
Gsellman & Hans Blauer Zweigelt 2006 (2942) Österrike, 85 kronor
Mjuk och frisk med massor av mörka körsbär och fin krydda. Delikat i sin sköna, mjuka stil. Passar till stekt kycklingfilé med
gräddig sås.
Betyg 4/5.
Tesch Blaufränkisch Hochberg 2007 (95151) Österrike, 107 kronor
Örtigt med mörka mogna bär och frisk syra. . Servera till en örtkryddad fläskkarré med potatisgratäng.
Betyg 3/5.
• Läs mer 10 fyndviner från Italien
• Läs mer Följ med på resa i dryckes-Sverige
• Läs mer På Ven gör man svensk whisky