10 tips på goda viner
Vinexperten Gunilla Hultgren Karell tipsar här om 10 goda viner från hela världen.
Vita goda viner
Santa Carolina Sauvignon Blanc 2006 (2979) Chile, 60 kronor
Härligt fräscht med ren, inbjudande smak med fläder, vinbär och citrus. Gott till pasta med kräftstjärtar och dill.
Betyg: 5
Rudera Chenin Blanc 2006 (2237) Sydafrika, 106 kronor
Ett häftigt vin med personlig, smakrik stil. Kryddig, tät och lång smak. Gärna till en kalvkotlett med grillade grönsaker.
Betyg: 5
Inycon Chardonnay 2006 (12418) Italien, 226 kronor (3 liter)
Smakrikt, kraftfullt och lite stöddigt vin. Gula äpplen, melon och ananas i smaken. Passar till exempelvis en kyckling- och baconpaj.
Betyg: 4
Marie d’Alsace 2005 (12244) Frankrike, 67 kronor.
Okomplicerat, lätt aromatiskt vin med lite grape i eftersmaken. Till en sallad med färska räkor.
Betyg: 4
Röda goda viner
Nottage Hill Riesling 2006 (16426) Australien, 79 kronor
Lättsamt, lite syrligt med örter och citrus i smaken. Uppfriskande till en chilimarinerad lax.
Betyg: 5
Mauro Primitivo 2006 (32364) Italien, 197 kronor (3 liter)
Lyckad ny årgång av gammal favorit. Skönt fruktig med liten krydda och mörka, mogna körsbär i smaken. Prova till svamp- och ostfyllda cannelloni.
Betyg: 5
Eremo 2004 (42361) Italien, 87 kronor
Bra koncentration, kryddig och attraktiv med lång, balanserad eftersmak. Gott till rostbiff med svamprisotto.
Betyg: 5
Allesverloren Shiraz 2006 (29002) Sydafrika, 99 kronor
En tät, god, fullmatad smak med bland annat mogna björnbär, lite örter och krydda. En viltstek med smakrika tillbehör blir lyckad kombination.
Betyg: 5
Cavallino Malbec Syrah 2007 (6578) Argentina, 68 kronor
Generöst fruktigt med inslag av skogshallon och färska örter. Passar till exempel grillad lammkorv med bön- och potatissallad.
Betyg: 4
Palacio de la Vega Crianza (12660) Spanien, 67 kronor
Mogen och kryddig smak med mörka plommon och körsbärsfräschör. Till helstekt fläskkarré med potatisgratäng.
Betyg: 4