Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Kitchen Hack – så använder du rivjärnet på ett enklare sätt
2 AV 2

10 rätter som passar perfekt i matlådan

Att laga lite extra mat för att ta med sig i matlåda – eller värma upp till middag hemma – är både smidigt och bra för plånboken. Men det är inte alla rätter som passar bra att värma, och det finns en hel del att tänka på när man planerar att laga storkok att kyla och frysa in.

Här ger Allt om Mat:s expert Gunilla von Heland sina bästa knep för hur du kan tänka när du planerar dina matlådor. Dessutom delar vi våra 10 bästa recept på riktigt smarriga rätter som passar bra att värma! 

En matlåda fylld med hemlagat är ofta den allra godaste lunchen. Och för den som har ett stressigt veckoschema kan det även vara smart att laga lite extra mat och spara i kylen, för att sedan värma upp till middag. På så sätt förenklar du vardagen och slipper lägga tid till att laga mat varje kväll. 

Men det finns en hel del att tänka på när man planerar att laga mat som ska funka att värma upp. Att ha för många olika burkar med sallader, tillbehör och kalla såser kan bli komplicerat, och i vissa pastarätter – så som pasta carbonara – kan såsen skära sig när den värms upp. Det gäller alltså att hitta de rätter som behåller både smak och konsistens efter uppvärmning. 

Köttfärssås, paj och chili con carne passar bra att frysa

Allt om Mat:s expert Gunilla von Heland tipsar här om vilka typer av rätter som passar extra bra att kyla och frysa, för att sedan värmas upp igen. 

– Mina favoriter som jag lagar i större mängd för att frysa in är köttfärssås och tomatsås med pasta, chili con carne och chili sin carne med ris eller mathavre, lasagne med eller utan kött, linssoppa och pajer av olika slag. Dessa fungerar fint att värma i mikro, säger Gunilla von Heland och fortsätter:

– Jag tycker inte att mat som varit fryst behöver tinas innan den värms upp. Om du tar med en fryst matlåda till jobbet är den enklare att transportera och minskar risken för läckage. Och den behöver heller inte ställas in i kylskåpet. Tänk bara på att den tar lite längre tid i mikro när den ska värmas, säger hon. 

Undvik fisk – av flera anledningar

Det finns också de rätter som inte passar särskilt bra att värma upp, och som man därför bör undvika att laga storkok av. Som exempel är fisk inte en höjdare att värma upp, menar Gunilla von Heland. 

– För egen del brukar jag undvika fiskrätter av flera orsaker. Dels för att när de värms upp sprider oangenäm fisklukt, och för att tillagad fisk kan blir torr när den värms upp i mikro. Kokta potatisar brukar bli vattniga när de värms och förlorar en del i smak då är det bättre med potatismos, pasta, ris och gryn av olika slag, säger hon. 

10 rätter som passar perfekt i matlådan:

Lättlagad kycklinggryta

Klassisk korv stroganoff

Drömgod lasagne

Mustig lövbiffsgryta

Snabblagad soppa

Mumsig vegopaj

Krämig pastagratäng

Klassisk gratäng med kyckling

Lättlagad ”one pot-pasta”

Smarrig vegogryta

Läs mer: 8 trendiga rätter som alla pratar om

Annons: Läs dina favoritmagasin digitalt i appen ARCY