Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Nordisk film/UIP/TV4/Showtime

10 matscener vi aldrig glömmer

Här är listan på mat i filmer, vi inte glömmer. Tycker du inte som vi? Skicka in ditt förslag!

Här är 10 filmer med starka matscener. Alltommat.se har valt sina favoriter.

Slaktaren som styr

• Delicatessen, 1991: Utspelar sig i Paris där en slaktare styr en hel byggnad. Och hugger upp män som kommer till honom för att söka jobb.

Maten som förgiftade

• Into the wild, 2007: Där Christopher McCandless av ren hunger kastar i sig helt fel bär och blir förgiftad och svag. Han har ingen ork till att återvända till civilisationen och dör mitt i skogen i Alaska.

Tecknat restaurangkök med oväntad smakhjälp

• Ratatouille, 2007: Ett tecknat matdrama av rang där smakerna spelar stor roll. Den stora matkritikern är också perfekt avbildad med rätt mängd snorkighet och kärlek för maten.

Matjobbaren som var fel för jobbet

• The Wrestler, 2008: Randy, en showbrottare, arbetar bakom köttdisken på en större mataffär. Kundernas begäran om precisa viktmått och andra ansträngande påpekanden på hans kundtjänst leder till ett ganska spektaktulärt utbrott bakom disken.

Drama på hög nivå i köket

• Kocken, tjuven, hans fru och hennes älskare, 1989: Vacker och teatralisk musikfilm om det något excentriska livet på en restaurang, där det mesta går fel.

Beställningen alla drömmer om

• Pulp fiction, 1994: Maten spelar genom hela filmen en ganska central roll. Och vem vill inte beställa en "five dollar milkshake"?

Följ med in i tempot

• Dinner rush, 2000: Det hektiska tempot i köket är skildrat på ett läckert och levande sätt. En klassiker från det stressiga restaurangköket.

Gangstermat bakom galler

• Good Fellas, 1990: Fängelsemat på högre hemlagad nivå med italienska rötter. I den mest kända scenen skärs vitlöken upp tunt, med ett rakblad.

Äkta amerikansk matkultur

• Stekta gröna tomater, 1991: Underbara scener från köket där det lagas riktig mat från amerikanska södern. Man riktigt känner dofterna.

En jul vi aldrig glömmer

• Fanny och Alexander, 1982: En svensk jul i Bergman-tappning. En lång matscen med jultema där nog alla känner igen sig.

Vinn biljtter till filmfestival

Har du ett bra tips på en matfilm? Skicka in till oss ditt förslag och en motivering varför den filmen är så bra. Du kan vinna årskort till Stockholms filmfestival som startar den här veckan.

Mejla in ditt förslag och din motivering till tavla@alltommat.se

Vi vill ha ditt svar senast 20 november.

Du kan vinna: 2 årskort och 2 biljetter. Vi har 5 kit i potten.