10 klassiska matpajer som alltid gör succé - recept och kockens tips
En paj kan serveras till middag, lunch eller vara en del av en buffé. En bit paj passar också utmärkt i matlådan. Dessutom kan en matpaj fyllas med allt från kyckling och köttfärs till broccoli, tomater, spenat och lax. Här är 10 recept på goda matpajer och matexpertens bästa paj-tips.
Laga en paj till middag, festen eller till helglunchen - en perfekt rätt som kan varieras efter säsong och smak och som passar alla tillfällen - från vardagsmiddagen till en påskbuffé eller midsommarlunch. Allt om Mat:s kock och receptmakare, Cecilia Lundin, delar här med sig av knep och goda råd som hjälper dig tillaga en paj med ett frasigt skal och smakrik fyllning.
När man ska göra en matpaj är det viktigt att ha koll på temperaturen på smöret. Vad gäller mjölsort kan man välja lite efter tycke och smak.
– Pajdeg görs vanligtvis av vetemjöl men vill man ha en lite mer fiberrik deg kan hälften av vetemjölet bytas ut mot t ex grahamsmjöl. Smöret ska tas direkt ur kylen innan det blandas med mjölet så blir pajdegen frasigare, säger Cecilia Lundin och fortsätter:
– Låt degen vila i kylen ca 30 min innan den kavlas eller trycks ut i formen. Det gör att degen inte krymper ihop vid gräddning. Forma degen till en platta, linda in den i plastfolie och låt den vila i kylen. Ta sedan fram och kavla ut degen som sedan läggs i formen eller tryck ut degen utan att kavla den. Har du bråttom kan degen tryckas ut direkt i formen. Ställ sedan formen ca 15 min i frysen så förhindrar du att degen krymper och glider ner vid förgräddningen.
Förgrädda pajskal
– Man behöver inte förgrädda pajskalet men vill man vara säker på att få en frasig och helt genomgräddad botten är det bäst att grädda bottnen 10-15 min innan den fylls. Låter man bli att förgrädda är det en fördel att grädda pajen långt ner i ugnen så att den får mycket värme underifrån vilket gör att bottnen gräddas bättre.
Filodeg som pajskal
– När man använder filodeg i stället för en vanlig pajdeg får man ett helt annat resultat. Det blir en väldigt frasig paj men den smular mycket eftersom filodegen inte innehåller något fett. Filodeg passar bäst när man har en fastare fyllning, t ex smulad fetaost blandad med ägg och spenat och inte när man vill göra en paj med äggstanning.
Äggstanning eller crème fraiche i fyllningen?
– Paj kan ju lagas på tusentals sätt. Vanligast är att man lägger någon typ av fyllning i det förgräddade pajskalet och sedan häller på en äggstanning med ägg och mjölk, grädde, gräddfil eller crème fraiche. Man kan också göra en röra med t ex frästa grönsaker och crème fraiche och lägga i pajen som sedan toppas med riven ost innan den gräddas, här behövs inte några ägg. Huvudsaken är att man har en lagom fuktig fyllning så att pajen inte blir torr. Man kan också göra en stuvning eller röra som täcks av ett pajlock eller smulor av deg som sedan penslas med ägg och gräddas.
Viktigast av allt när det gäller pajfyllning är att den kryddas ordentligt.
– En maträtt som kokas i gryta eller panna kan man ju smaka av undan för undan men det går inte att krydda på sin paj i efterskott.
Fyll pajen med rester
– Det som är så bra med paj är att du kan lägga i princip vad som helst i ditt pajskal. Därför är paj en fantastiskt bra resträtt. Undantag är skaldjur som blir sega av den relativt långa tillagningstiden i ugnen. Då är det bättre att göra en fyllning av t ex purjolök, fänkål och dill och sedan toppa den färdiggräddade pajen med räkor eller kräftstjärtar. Men prova gärna att laga en paj med rökt fisk och servera med en örtig gräddfilssås till, perfekt sommarmat.
Vanligaste misstagen när vi lagar paj
– Det första är att man överarbetar sin pajdeg. Degen ska hackas ihop snabbt och när eventuellt vatten tillsatts ska degen bara precis gå ihop. Arbetar man degen för länge blir den seg och tråkig, även om den förgräddats. Se till att fyllningen smakar mycket, se ovan. Och se till att ha rikligt med fyllning så att pajen inte upplevs som torr. Servera inte pajen direkt från ugnen utan låt den vila ca 10 min så hinner den ”sätta sig” och blir även lättare att skära i fina bitar.
Här hittar du recept på 10 goda matpajer samt pajdeg - laga och njut!
Kycklingpaj
Tacopaj
Ost- och skinkpaj
Köttfärspaj
Broccolipaj
Kantarellpaj
Laxpaj
Spenatpaj
Vegetarisk paj
Grönkålspaj
Västerbottensostpaj
Pajdeg - klassisk pajdeg till matpaj
Läs också: Kockens bästa tips när du lagar gratäng + 7 gratängrecept