Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Oemotståndlig långpannekaka med kanelbullesmak
2 AV 2

10 klassiska bakverk – recept och konditorns knep

Det finns vissa klassiska bakverk som aldrig går ur tiden. Här har vi samlat 10 recept på underbart goda klassiker som vi aldrig tröttnar på – tvärtom så vill vi äta dem om och om igen. Här delar vi våra bästa recept, och dessutom ger konditorn Anna Nordh sina bästa knep för hur du lyckas med klassikerna. 

Saftiga vaniljbullar, spröda syltkakor och rulltårta. Det är bara några av alla de fantastiska bakverk som vi minns från barndomen – och som är lika goda nu som då. 

Men för att lyckas få till de klassiska bakverken så bra som bara möjligt finns en hel del att tänka på. För ingen vill ju ha mjölklumpar i sockerkakan, eller torra och trista bullar. Allt om Mat:s konditor Anna Nordh ger därför här sina bästa knep på hur du lyckas med baket – och därmed tar dina favoritklassiker till en ny nivå. 

Anna Nordhs bästa tips för att lyckas med klassiska bakverk: 

– Använd gärna kallt smör i mördegen när du bakar småkakor, är smöret för varmt och mjukt så drar det åt sig mer mjöl vilket kan ge hårda kakor. Degen är också lättare att hantera när den är kall.

– Använd en finmaskig sil för att sikta ner de torra ingredienserna i sockerkakssmeten. Annars blir det lätt klumpar i smeten som är svåra att få bort.

– Ta gärna lite extra smör och socker i fyllningen när du bakar bullar, så blir de saftiga och maffiga. Om det rinner ut lite fyllning brukar det oftast skapa en god och knäckig kant på bullarna vilket bara är trevligt.

– Grädda inte rulltårtebotten för länge när du bakar rulltårta, då kan den lätt spricka när den rullas ihop. Ytan behöver vara lite mjuk och följsam. Ungefär 5 minuter i 250 grader brukar vara lagom. 

Recept på 10 klassiska bakverk som vi aldrig tröttnar på

Läs mer:

Klassiska småkakor - 10 recept och konditorns bästa kaktips 

Kladdkaka – recept på klassiker

Annons: Läs dina favoritmagasin digitalt i appen ARCY