Här är lilla ingrediensen som lyfter köttfärssåsen
Välkända gourmetkocken Henrik Norström är ett riktigt proffs, och han lagar gärna mat med vilt och svenska råvaror. Här delar han med sig av 8 smarta kökstips. Bland annat tipsar han om ingrediensen som enkelt höjer smaken på din köttfärssås, samt en lite udda mat- och dryckeskombination du bara måste prova!
Henrik Norström är en riktig stjärnkock med många ess i rockärmen. Han har bland annat utnämnts till ”Kockarnas kock”, och drivit en rad lyxkrogar i Stockholm.
Här delar han med sig av några smarta knep som förenklar din matlagning hemma, och som sätter guldkant på dina rätter.
Chili i köttfärssåsen
1. Höj smaken på spagetti bolognese med chili! Chili i lagom mängd är alltid bra i mat, det förhöjer smakerna. Prova dig fram hur mycket du tål.
Testa ostron och öl



2. En kul mat- och dryckeskombination är ostron och stout, i stället för champagne. Prova till exempel Guinness. Stouten tar lite otippat fram mineraltonerna i ostronen.
Spännande inläggningar
3. Bästa smaksättarna får man genom inläggningar av till exempel omogna vinbär och granskott. De tillför en härlig syra i maten och smaken blir rund och god. Perfekt att blanda i mat, eller toppa olika maträtter med.
Tillaga mer vilt



4. Våga vilt! Leta efter vilt som är skjutet på hösten och inte på senvintern. Köttkvaliteten är som bäst efter sommaren då djuren är fulla av energi efter god tillgång på föda. Märkningen i vanliga affärer är ofta dålig, har du otur får du till exempel en hjort som precis varit i brunst, vilket gör köttet oätligt.
Stek inte viltkött för hårt
5. Vilt är magert och tål inte att stekas för hårt. Medium rare är bäst. Ett tips är att bryna hastigt i stekpanna och göra klart i ugnen i 100 till 120 grader. När det är klart, låt vila så att temperaturen går ner och köttet inte blöder. Före servering bryn en gång till i mycket smör så får det fin yta.
Fokus på bra råvaror
6. Satsa några kronor extra på bra råvaror. Det tullas ofta på det. Det går inte att bygga hus med sneda plankor.
Henrik Norström
Ålder: 55
Bor: Stockholm
Gör: Prisbelönt kock som även vunnit silver i världens mest prestigefyllda kocktävling, Bocuse d’Or. Han har under åtta år varit president i den svenska Bocuse d’Or-akademin. Driver kritikerrosade restaurangen Lux dag för dag och havsgrillen B.A.R., båda i Stockholm.
Våga gå utanför receptet
7. Följ inte recept slaviskt. Många gånger är recept av kockar en skrivbordsprodukt. Man skriver på ett visst sätt för att få det receptanpassat, till exempel när det gäller måttangivelser och temperaturer. Använd gärna recept som bas, men utgå från din egen smak. Kladda gärna i kokboken och skriv till egna kommentarer.
Använd termometer
8. Det går inte att avgöra innertemperaturen i det du kokar, steker eller lagar i ugn utan termometer. Särskilt viktigt är det när du lagar fisk. Ju ädlare, desto högre temperatur. En pinfärsk gös bör lagas till 55–60 grader vid benet och en gös som är några dagar gammal tål 48–50 grader.
Läs mer:
Topplista: det här äter svenskarna helst till helgen
8 trendiga rätter som alla pratar om just nu